Беседа:Природа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Статията Природа е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас C Средна Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Atmospheric electromagnetic opacity.svg

Според мен обяснението за "синята" атмосфера трябва да се ревизира. Причината за "посиняването" на светлината не е свързаво дотолкова с това, че сините лъчи се "разпръскват" или "разсейват" повече от останалите. Основен фактор е поглъщането на светлината от атмосферата. Високоенергетичните електромагнитни вълни от видимия спектър проникват най-дълбоко към повърхността на Земята. Атмосферата представлява своеобразен филтър на нискоенергетичните лъчи в червената област. Ако сте се спускали по-надълбоко във водна среда, трябва да ви е правило впечатление, че над 20 -30 метра дълбочина червените цветове изчезват. С атмосферата положението е аналогично, само че поради голямата разлика в плътностите на атмосферата и водата и коефициентите на поглъщане на светлинния спектър в двете среди се различават съществено. Ако земната атмосфера беше няколко пъти по-дебела от сегашната примитивните цивилизации въобще нямаше да познават червената окраса в природата. Високо в планината човек не се опиянява само от чистия и разреден въздух, ами неосъзнато и от неуловимо по-ярките краски в заобикалящата го природа.

Всъщност има и още един фактор свързан с преместване на спектъра в синята област. Скоростта на светлината в плътна среда е по-ниска от тази във вакуум. Тъй като честотата на трептене на електромагнитните вълни остава постоянна, то с намаляване на скоростта на светлината, пропорционално намалява дължината на вълната.--Stanqo 10:48, 1 декември 2010 (UTC)