Беседа:Радио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Радио е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас C Средна Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Камионетчо, абсурдно звучи изречението твърдението, че "Едно по-ново значене е на радиото е средство за масово информиране". Това си значение радиото има от стотина година, какво ново? Отделно от това, радио се наричат насистина не само приемника, но още предаватели, приемо-предавателни станции и т.н. ...

Абсурдността зависи от капацитета на възприемащия - по-голям капацитет, по-малка абсурдност. Във всеки случай, няма да те оставя да отмениш Интернет и кабелните радиа, защото не са ти ясни. Радио - това е нещо с говор без образ. Все едно е вече как стига говора до слушателя, на вълни ли не на вълни. По-добре ще е да пишеш за нещо, от което разбираш. Вярвам, че може да бъдеш полезен, няма как знанията да са ти съвсем нулеви! --Камионетчо 22:35, 27 май 2007 (UTC)
Какъв ти е проблема, какво лично против мен имаш? Ако смяташ, че "Радио - това е нещо с говор без образ", според мен не е така и не бих допуснал подобна глупост в статията. Само, да поясня, че безумието "Радиовълните са вид електромагнитна радиация" не беше мое авторство. Значението на радиото като средство за масова информация може да е било ново, но трябваше да уточниш кога. В случая, моите или твоите "капацитети" нямат връзка с темата. Не съм имал намерение да отменям значения на думата радио, напротив, допълвам и мисля да продължавам в тази посока. --Predavatel 23:17, 27 май 2007 (UTC)
Без някой много специален повод ме мързи да се занимавам с когото и да е, съжалявам, ако си приел нещата лично. А радиото днес е повече бизнес и журналистика, технологиите са на заден план. То наистина е нещо само с говор без картина, за което си има аудитория и рекламодатели. И канализирани начини на оформяне на програмите. Та си намисли, за масмедията Радио ли е статията, или за технологията как се предава звук чрез радиовълни. --200.89.23.3 23:55, 27 май 2007 (UTC)
За някои хора радиотехнологиите са на заден план, за други - радиото като медия ;) С последните поправки, мисля, че статията вече е широко-всеобхватна, постарах се да представя радиото в различните му аспекти. Ще се радвам, ако и ти можеш още да допринесеш за подобряване на статията. --Predavatel 02:55, 28 май 2007 (UTC)
"Ще се радвам, ако и ти можеш още да допринесеш ..." На лъжата краката са къси. Току що гласува срещу това, да редактирам с моето си име. --ИнжИнера 19:59, 31 май 2007 (UTC)
По принцип се радвам хората да допринасят, но след като разбрах, че си едно от шизофренните си представителства, категорично си променям мнението - не, благодаря!
Не схващам. Изразяваш недоволство от „шизофренните представителства“, а гласуваш ЗА продължаване на това положение. Вероятно не ти е известно, че изборът не е мой, аз съм насилствено, в грубо нарушение на правилата, „шизофрениран“ от сбърканяка социопата и подлеца. Аз смених толкоз имена на тази беседа не по желаниие, а защото подлеца периодически ги блокира с цел да ми вдига нервите, докато ме изкара невменяем, за да си оформи нарушението като законно. Но даже в такава обстановка нямам проблеми да общувам с умни и компетентни хора, и то - резултатно. Гле`й каква статия написа, като те подръчках в правилната посока. А ти си харесваше и калпавия вариант. Това ли ти е мерсито? --ИнжИнера 00:09, 1 юни 2007 (UTC)
За мен темата Радио е много интересна профил и независимо от твоето присъствие или отсъствие, смятам да продължавам работата по нея. Подкрепям предложението за "безсрочното отнемане на права за редактиране на потребител ИнжИнера и всичките произтичащи от него марионетки", защото, с приносите си по никакъв начин не помагаш за нормалното развитие на Свободната енциклопедия, напротив. --Predavatel 12:54, 1 юни 2007 (UTC) Вашата последна реплика е прочетена от:   ИнжИнера

Мисля, че първото нелицензирано излъчване в България бе още през 1990 г. (или дори 1989 г., не помня), може би и това трябва да се впише. --Vladko 03:07, 28 май 2007 (UTC)

Поправено :) --Predavatel 03:13, 28 май 2007 (UTC)

"Днес в България се излъчват три национални радиопрограми - „Хоризонт”, „Христо Ботев” и Дарик Радио, около 15 радиомрежи с обхват в по-големите градове и около 70 регионални УКВ радиостанции." Ами Радио България? Тя също е национална, излъчва се и на български... --Vladko 04:12, 2 юни 2007 (UTC)

Грешка[редактиране на кода]

Има фактологическа грешка в изобретяването: патентът принадлежи на Тесла. Виж тук например. Това е една от многократно повтаряните лъжи, която се е превърнала в "истина". Маркони се счита за изобретател сред непосветените, а ние тук трябва да се придържаме към фактите.--Радостина Георгиева 04:52, 2 юни 2007 (UTC)

Цитирам: "През 1893 г. Никола Тесла, изготвяйки различни устройства за своите експерименти с електричество, извежда основните принципи на безжичното предаване на информация, които демонстрира пред публика, като описва всички отделни елементи, използвани в радиотехниката преди изобретяването на електронната лампа. Първоначално той експериментира с магнитни приемници,..." И понеже аз излгежда съм от "непосветените" да задам въпроса, къде в посочения по-долу източник изобщо се споменава нещо за предавател? Изглежда на "посветените" трябва да се обясни, че "радиоприемник" не означава "радио", точно както "телевизор" не означава "телевизия". Накратко, ако авторът на този абзац не се погрижи да намери достатъчно солидни аргументи в полза на тезата, че Тесла има някакъв съществен принос в изобретяването на радиото, ще се принудя да го махна. Dino Rediferro (беседа) 03:37, 13 януари 2017 (UTC)