Беседа:Санскрит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Санскрит е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Статия от клас B Голяма Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Заглавието не е ли по-добре да бъде Санскритски език, както са заглавията на повечето статии за езици? когато се употребява думата език обикновено предната дума завършва на окончание -ски, -шки, -жки. Санскрит език някак никак не звучи или пък българско-санскрит речник вместо българско-санскритски речник. Въпросът ми го задавам тука за да не стане редакторска война. --Николов 01:07, 8 юни 2010 (UTC)

Някой скоро го премести от Санскритски език на Санскрит, може да се види в историята на статията сигурно... Аз честно казано предпочитам Санскрит, без да се побългарява... от друга страна знам, че има стандарти на български за наименование, но езикът наистина се казва санскрит.--Радостина 03:40, 8 юни 2010 (UTC)
Често казано, преди и аз го бях свикнал като санскритски, но ми се струва, че Санскрит е по-добре — това си е името на езика. А що се отнася до окончанията, по принцип това е така, но има езици, към които това е неприложимо. На прима виста се сещам за суахили, банту и кечуа, например. Поздрави, --Peterdx 04:09, 8 юни 2010 (UTC)
П. П. Пропуснах - Санскрит не е и етноним като, напр., Англия -> английски, Русия -> Руски, Етрурия -> етруски и т. н. --Peterdx 04:14, 8 юни 2010 (UTC)
Да, това е причината - наставката -ски образува лингвоним от название на етнос или географски район. Но веднъж като имаме санксрит за название на езика, към него спокойно може да се прибавя -ски в значение на "характерен за, отнасящ се до" - санскритски речник, санскритски корен и т.н. са напълно приемливи.--Uanfala 11:01, 8 юни 2010 (UTC)
Въпросът ми бе до Санскритски език заедно с употребата на думата език. Началото на статията започва с нечленуваното Санскрит вместо Санскриският или Санскритият. Винаги може обратното да се бъде Езикът санскрит, но при изброяване на езици има благозвучие(да бъда по-точен рима), като завършва на ски. Все пак колебанието специално за този език според мен е по-голямо отколкото за други. Темата май е повече за Уикипедия:Списък на езиците, където е отразено това колебание. В интерес на истината този език го бях чувал като санскритски и с малко учудване установих, че тука в уикипедия на български е санскрит. Може би е добре да се добави в статията и санскритски като друго наименование. --Николов 11:47, 8 юни 2010 (UTC)
От изброените комбинации езикът санскрит е единствената приемлива. Санскритски език, доколкото се е употребявало някога, е остаряла форма; в днешно време, поне в сериозни издания, се употребява санскрит. Колебание не знам дали има, но със сигурност санскрит при съчетаването с други думи се държи малко по-различно от незименяемите лингвоними - приемливите форми са напр. хинди синтаксис, но санскритски синтаксис--Уанфала 12:44, 8 юни 2010 (UTC)