Беседа:Светла Илиева

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Преди да изтриете страницата за Светла Илиева, прослушайте нейните песни, пребройте гледанията им и прочетете коментарите под тях. Песента "Балада за Списаревски" е уникална и ще звучи в документалния филм за Д. Списаревски, който известната журналистка Адела Пеева, автор на едни от най-гледаните български филми (http://drugotokino.bg/content/top-10-nai-dobrite-blgarski-filmi-predi-i-sega?tid=29), снима в момента (http://www.spaich.net/). И не само тази песен на Светла е забелижителна ... Вижте "Сълзица от радост", "Сапунки и чалга", "Пустинен мираж" и всички други. В България никой никога не е създавал толкова много качествени песни. Смешно е в Уикипедия да се пише за групи, носещи имена като Аналгин или Артерия, а да няма нищо за СВетла Илиева. --Предният неподписан коментар е направен от Vinetuotyambol (приноси • беседа) 09:58, 23 юни 2013‎ (UTC)[отговор]

Коментарът е от 2013 г., но все пак ще отговоря, защото аргументите – и тогава, и сега – са практически едни и същи. Упрекът трябва да бъде не към Уикипедия, а към медиите, авторите на книги и всички други, които биха могли да създадат необходимата публичност извън Уикипедия. Уикипедия не може да бъде сама създател на публичност, защото това противоречи на принципите ѝ. Но още по-важно, енциклопедията има нужда от благонадеждни източници, с които да бъдат подкрепени твърденията, така че те да може да бъдат проверени от читателите, особено когато става дума за биографии на живи хора.
— Luchesar • Б/П 15:56, 13 февруари 2017 (UTC)[отговор]
Преместено от Потребител беседа:Iliev/tmp3 във връзка с [1]. — Luchesar • Б/П 14:33, 25 февруари 2017 (UTC)[отговор]
  • Общо погледнато в статията няма обидни или позорящи личността определения и факти.
  • Има налични връзки с други статии в Уикипедия Бг - Иван Г. Илиев, Разнолика душа.
  • От биографията тук (на бг и en), макар и без връзка с музикалната кариера, се вижда релацията с останалите факти – родена 1982 г., работа в Корея 2006 – 2009 г. Сега преподава на корейци английски език в център за обучение в Кърджали.
  • Макар и в блог, работата в Южна Корея се потвърждава и тук и се свързва с музикалната ѝ кариера – виртуалните албуми „Разнолика душа“ и „Водопад от чувства“, песента „Балада за Списаревски“. Допълнително има снимки.
  • Макар, че има много изтрити песни, все още има достатъчно – Прах и пепел (явно има още един албум – „(Дете на бурите)“), Да се завърнеш в бащината къща, Не казвай, че те няма, Пътека, Jasmine (en), Балада за Списаревски, Спомени горещи – още много, като и много кавъри и дуети. Не са лоши или пошли.
  • Все още изпълнява собствени композиции на китара - [2], [3].
  • Всички изтрити файлове, които са били източници на статията, могат да се намерят. Дори да ги няма в момента като файл на линка, ги има като запис (били са там).

Е, не е национален герой, за да има много (национални) източници, но на тази възраст толкова. Фактите за музикалната й кариера са неоспорими и са подкрепени от съответните файлове. Изтриването им от лицето в комерсиални сайтове не премахва биографичните факти.
Във връзка с казаното считам, че изтриването, поради лични мотиви, само с административни решения не е правилно, независимо от морални или приятелски отношения.
--Rumensz (беседа) 08:42, 14 февруари 2017 (UTC)[отговор]

Абсолютно нито едно от тези неща няма отношение към Уикипедия. Значимостта на музикалните изпълнители обикновено изисква поне един албум от музикална компания, какъвто тук не е налице и дори само с това темата е приключена.
— Luchesar • Б/П 14:30, 25 февруари 2017 (UTC)[отговор]
Iliev: "от музикална компания" - моля не си измисляй! В съвременния свят все повече се налага самопродуциране и самоиздаване. Пиша за писатели и при тях това е развиваща се практика. Освен това е важна и бройката песни и изпълнения. Няма нужда да затъваме повече, да се оправя този, който е писал статията, а и този, който е поискал изтриването й (има нужда). --Rumensz (беседа) 15:19, 25 февруари 2017 (UTC)[отговор]
Rumensz, албуми и книги, които не са минали през чужд редакторски контрол, никога няма да бъдат критерий за значимост, защото минават в категорията „самиздат“. Ако това беше валиден критерий, дори аз мога да стана „значим писател“ (по твоята логика книгата може дори да се състои от празни страници, каквито шеговити примери има в историята). Да, има хора като Джорджано, които стават известни и значими чрез „самиздат“ – но не заради него. Значими са, защото са станали обект на множество нетривиални публикации. Друга възможност е да са печелили някакви награди. Въобще, трябва да има нещо, което ги отличава от средното ниво.
— Luchesar • Б/П 15:38, 25 февруари 2017 (UTC)[отговор]