Беседа:Секновение

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Нещо съдържанието на статията ми се вижда много парадоксално и противоречиво. Хем е празник, хем пък черен Йован, да не се подхваща нищо. Вярно, на празник не се подхваща нищо, а се празнува, обаче или е празник или ден за помен?

Кое от двете е? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 91.134.65.87 (беседа • приноси)

Предлагам ти да провериш, да разбереш и да нанесеш корекции в статията, ако е необходимо. Успех! --Молли (беседа) 12:08, 7 януари 2014 (UTC)[отговор]
По принцип "празник" означава "празен ден" - ден, в който не се прави нищо по силата на някаква забрана. И, последвайте съвета на Молли, за да разберете парадокса. :) Поздрави, --Peterdx (беседа) 12:29, 7 януари 2014 (UTC)[отговор]
За да бъда съвсем точен - по стара българската традиция и изпитана бабешка рецепта - на празник всички се напиват като едно много вкусно одомашнено животно. В този смисъл е "празен ден", обаче това животно го застига съдбата около Коледата, а е и най-вкусно традиционно с ... червено вино. Вярно, 29 август не е подходящ ден за червено вино, но ... това не значи че не се празнува.