Беседа:Смърт на фашизма, свобода на народа!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поява[редактиране на кода]

Бих желал да получа конкретно източник за рождената дата. Не че не я вярвам, но мисля, че е именно след юни, а не и преди. Получавам някаква глупост от ютюб, което изобщо не може да е източник. --Мико 16:47, 30 ноември 2011 (UTC)

Крайно несеризоно, Мико, не съм го очаквала. Има документални филми за това как партизанският командир казва "Смърт на фашизма" и отряда отговаря "Свобода на народа", пише го и в английската статия, да се искат източници за такива тривиални неща, е смехотворно, колкото до точните дати, едва ли може да се намери точната дата, на която тази фраза е използвана за първи път в България. факт е, че съпротивата започва щни 1941, другото е педанщина.--Радостина 17:20, 30 ноември 2011 (UTC)
ОК, отказвам се, определено мога да кажа, че не си в ред. Нещо, което е в Google documents за теб е неблагонадежден източник, дори да нацвъкаш [източник?] на всяка дума, никой няма да те приеме серизоно, Оставам те да си вилнееш на свобода.--Радостина 17:23, 30 ноември 2011 (UTC)
Но Радост - отговорих ти на У:СИ. Никога не съм виждал такова нещо - следователно се нугдая от доказателства. Наречи го педантщина - аз го наричам наука. Източници без страница са неблагонадежди - не очакваш да изчета това огромно нещо нали. Личната нападка ще я подмина. --Мико 17:24, 30 ноември 2011 (UTC)
Радост, моля те успокой топката, че да не изпуснеш нещо обидно. Все ще се намери някой да добави източник. По-добре е сега статията да се подобри, отколкото да остане в спорен вид, предизвикваш идеи за предлагане за триене. --Izvora 17:31, 30 ноември 2011 (UTC)
Значи много сте "нежни" за обиди... нищо в моите думи не е умишлена обида, обаче как да нарека упорството на Мико да не приема google documents, да не приема снимки, да не приема моите спомени (или твоите) и според мен като чисто заяждане да иска източници на всяка дума. Погледни на кое е поискал източник и ми кажи, че не е заяждане. Аз бих се съобрзила и дори напук и на инат ще ги изровя, ако поне отчасти бяха сериозни.--Радостина 19:18, 30 ноември 2011 (UTC)
Радост, дори и от негативното за теб се опитах да извлека позитивната страна. Предполагам и Мико не го прави напук. Знаеш обаче, че при обидна дума всички ставаме чувствителни и се сещаме че имало и устав (не визирам себе си, в последните месеци се превърнах в какво ли не). Затова се опитах да се намеся. --Izvora 19:26, 30 ноември 2011 (UTC)
Аз също не се вживявам. Просто очаквам някой да чете какво му се пише. РАДОСТ - НЯМА СТРАНИЦА. --Мико 20:25, 30 ноември 2011 (UTC)

Ръка[редактиране на кода]

Как точно снимка на мъж с вдигната ръка и плакат с лозунга зад него илюстрира "Произнасянето на лозунга се съпровожда с високо вдигната дясна ръка в юмрук"? --Мико 17:27, 30 ноември 2011 (UTC)

  • За пръв път чувам фотография на Евгений Халдей да е неблагонадежна. То бива, бива...Ами изгледай кинохрониката от онези години и ще разбереш.--Bulldog4eto 17:30, 30 ноември 2011 (UTC)
Ами не искам да ги изглеждам. Ако беше комикс с нарисувано балонче в устата на човека - щях да го приема напълно. --Мико 17:34, 30 ноември 2011 (UTC)
Тоест комиксите са по-благонадеждни източници от документалната кинохроника? Значи според теб това, че Супермен съществува и може да хвърчи е благонадеждно доказано а хората от документалните филми от преди десетилетия и това което те правят са измислени? По-странен аргумент не бях срещал. --Сале 17:40, 30 ноември 2011 (UTC)
Документална кинохроника не е представена - представена е снимка. --Мико 17:44, 30 ноември 2011 (UTC)
Ами защото няма документална кинохроника отговаряща на изискването да прилича на комикс с балончета. Ето това например по този твой критерий е неблагонадежден източник (БНТ) [1] --Сале 20:24, 30 ноември 2011 (UTC)
Това да пускате заядливи забележки го задръжте за някой форум. --Мико 20:30, 30 ноември 2011 (UTC)
Само отговарям на откровеното заяждане за комикса с балончето. --Сале 22:04, 30 ноември 2011 (UTC)
  • Какво искаш или не, си е твоя работа. Какво приемаш или не, също. За мен са важни фактите. Кинохрониката не е ли източник? Не се вижда и чува, може би? А многобройните фотографии? Е, имаше или нямаше Втора световна война? А, за балончетата не знам. Тази възраст (на балончетата) съм я минал отдавна. --Bulldog4eto 17:49, 30 ноември 2011 (UTC)
Документална кинохроника не е представена - представена е снимка. --Мико
Ето ти спомени на някой за юмруците. :-)--Радостина 19:32, 30 ноември 2011 (UTC)
Ето и тук --Радостина 19:38, 30 ноември 2011 (UTC)
Добре са и двата. --Мико 20:23, 30 ноември 2011 (UTC)

--Bulldog4eto 20:54, 30 ноември 2011 (UTC)

В този източник липсва втората част "свобода на народа". Именно тя е която прави лозунга уникален за Югославия и България. Само "Смърт на фашизма" е доста по-широко разпространено. Между другото покрай този спор разбрах, че е имало и такъв медал в Югославия. А за това, че югославските партизани и впоследствие пропагандата на Тито са го използвали и, че Степан Филипович е извикал "Смърт на фашизма, свобода на народа" на бесилото има толкова много и лесно откриваеми източници из Интернет, че поведението на Мико е определено ме озадачава.
Английската Уикипедия, която разбира се не можем да цитираме като източник дори твърди, че са известни авторът на фразата и точната дата без това да е превод от сръбската en:Žikica Jovanović Španac
„On July 7, 1941, he shot two members of the Quisling Serbian State Police, or gendarmerie, at a fair in Bela Crkva. Then, mounting the steps of the Local Town Hall, he fired into the air to summon the crowd with his two trade mark Webley Revolvers, giving a rousing speech that called upon the Proletarian Class of Yugoslavia to destroy the Beasts of Fascism, uttering the legendary words that became the rallying cry of the Yugoslav Communist Party: "Death to Fascism, Freedom for the People". --Сале 22:51, 30 ноември 2011 (UTC)