Беседа:Стендов моделизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Текстовете, които публикувам и ще публикувам тук са изцяло авторски или с частичен превод. Собственик съм на www.scalemodels-bg.com и ВСИЧКИ текстове, които съм вкарал в сайта си са авторски на мен или на клубни членове. Имам тяхното съгласие да публикувам части от тях тук. ARTU 21:12, 2 август 2008 (UTC)

"Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от Клуб „Стендов моделизъм — България“ е забранено!" — така пише в сайта. Трябва значи да видим изричното писмено разрешение от клуба (вероятно заверено с печата на клуба и подписи на ръководството му, ако е юридическо лице или кой знае какво ако не е), а не заявеното от ARTU тук. --Uroboros беседа 21:27, 2 август 2008 (UTC)

Щом такова е Вашето виждане. Още сега ще го изготвя писмено, само ми дайте адрес къде да Ви го изпратя!ARTU 21:29, 2 август 2008 (UTC)

Моля, не прибързайте все още. Първо ще трябва вие и съавторите ви да направите информиран избор с условията, при които се публикува в Уикипедия, понеже енциклопедията не може да си позволи с лека ръка да опосредства нарушенията на авторското право, от които вие явно се притеснявате. Това, разбира се, не е чак толкова спешно, че да го решаваме след полунощ. :-) Спири 21:38, 2 август 2008 (UTC)

OK. Ще оставя само първите две изречения. Утре ще довърша с нова статия, която още никой не е копирал, тъй като не съм я качвал никъде още :) Полунощ ли? Как съм се увлякъл само :)ARTU 21:49, 2 август 2008 (UTC)

Авторски текстове[редактиране на кода]

По самия си замисъл Уикипедия не е място за авторски текстове и такива би следвало да се трият безусловно ако не са публикувани другаде. Причините са подробно обяснени тук: Уикипедия:Без_оригинални_изследвания

Ако искаш да публикуваш свой авторски текст в Уикипедия той трябва първо да е публикуван другаде и освен това въпросното "другаде" да позволява използването на текста и в Уикипедия и то с оглед на GFDL. Дали ще е личен уеб сайт, вестник, книга каквото и да е тези условия трябва да са спазени.

Самата тема е много интересна и е добре да се развие от някой, който разбира, но правилата трябва да се спазват. Сале 22:28, 3 август 2008 (UTC)

Но, разбира се, ако текстовете са основани на благонадеждни източници, които са коректно използвани и посочени (без нарушаване на авторски права) - няма проблем :)--Maymay 23:03, 3 август 2008 (UTC)

Ами ако не желаете статията да се развива от хората, които движат стендовия модеизъм в България - намерете някой друг. Значи от една страна не може да е публикувано на сайта ми и след това тук (нарушавало авторското МИ право), от друга - трябвало все пак да е публикувано на сайта ми. Нещо не мога да схвана логиката. Честно. Текста го предоставям с най-светли чувства на Уикипедия, без някакви задни мисли или други цели. Източника съм аз - като автор на статията. Виж Самиздатът като първичен източник за обекта на статията ARTU 07:13, 4 август 2008 (UTC)

Първо какво желаем и какво не не е от особено значение. Уикипедия е обществен проект.
Второ логиката е обяснена ето тук Уикипедия:Без_оригинални_изследвания. Тя е такава каквато я е дефинирал авторът на Уикипедия. Добре е да се прочете защото наистина на пръв поглед може да звучи нелогично. Най-общо казано идеята е, че енциклопедията не е място за първоначални публикации което поради факта, че всеки може да пише тук е пряко свързано с достоверността на информацията. Сале 08:07, 4 август 2008 (UTC)

ОК. Може да изтриете статията. Ще я публикувам там, където има интерес към нея. Дори не се учудвам вече, че имате толкова малко материали.ARTU 10:54, 4 август 2008 (UTC)

Енциклопедичност[редактиране на кода]

В настоящия си вид статията не отговаря на понятието "енциклопедичност" въпреки, че то не е добре дефинирано на българската страница по на въпроса.

Основното приложение на всяка енциклопедия е да се използва като справочник поради което всяка статия би трябвало да започва с кратка дефиниция на обсъжданата тема. Идеята е един случайно попаднал тук читател да може веднага да прецени дали това което чете го интересува. В случая например би първото изречение би могло да е:

Стендов моделизъм е вид моделизъм при който моделите не могат да се придвижват самостоятелно

(Нямам никакви претенции въпросния пример да е коректен)

Най-добре е да се използва утвърдена "официална" дефиниция например такава дефинирана от съответната национална или международна федерация. Ако различни федерации използват различни дефиниции добре е да се укажат и те със съответните препратки. По нататък следва подходящо форматиране на цялата статия, препратки, външни препратки и т.н.

По принцип най-добре е да се започне с корекции и форматиране на съществуващи статии преди да се пишат изцяло нови статии. Не за друго а за запознаване със специфичния стил на писане и оформление. Сале 08:36, 4 август 2008 (UTC)

Значи хем не отговаря на понятието, хем и същото не е добре дефинирано, хем пък се базирате на него при преценките си. На това му се казва "субективизъм". Не, нямаме съгласувано утвърдено и прието понятие за "стендов моделизъм", защото федерацията, която съществува на хартия така и не стигна до там. Определението съществува в английската версия на Уики и ако го преведа от там сигурно ще наруша още един куп правила... Не мога да тръгна да коригирам съществуваща страница, защото такава (визирам "стендов моделизъм") няма. Тъй като е ужасно сложно външен човек да напише статия за нещо, което разбира, в Уики, считам въпроса за приключен. Има достатъчно други места, където с удоволствие ще приемат подобен вид дейност. Поздрави!ARTU 10:59, 4 август 2008 (UTC)

ARTU, няма проблем с превеждането от чуждоезични уикипедии. Не се обиждайте за дребни неща, а по-скоро погледнете модела за енциклопедична статия в Уикипедия:Статия и използвайте някоя вече готова статия от друго уики, за да добиете представа каква информация и какво изложение на информацията са подходящи за Уикипедия.
Колкото до помощните страници, и по-специално Уикипедия:Енциклопедичност, използвам по-спокойния летен период за да ги пооправя, актуализирам и организирам в някаква сравнително стройна система, каквато е липсвала през последните 4,5 години; и имам още много работ, но просто нямам сто ръце, а никой не проявява ентусиазъм да помага. :) Спири 11:26, 4 август 2008 (UTC)