Беседа:Тополовград/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Някои от промените, направени от Бекс, ми изглеждат на пръв поглед неуместни:

  • отпадането на пояснението за състоянието на музея
  • въвеждането на информация за икономиката на ОБЩИНАТА
  • вкарване на демографията в икономиката
  • отпадането на информацията за Алиевата топола

От Бекс:

  • отпадането на пояснението за състоянието на музея - ОК,прав си, добави го
  • въвеждането на информация за икономиката на ОБЩИНАТА - мисля, че е информацията за икономиката в е изключително важна за добиване представа за града
  • вкарване на демографията в икономиката - оправих го
  • отпадането на информацията за Алиевата топола - няма писмени източници за произлизане на името на града от "Алиевата топола". Кавакли е просто вариация на турското Каваклъ и "Али" няма нищо общо тук ;)
Горе не се подписах:
  • по музея: Става дума за нещо от рода на: Експозицията му включва традиционни за региона женски дрехи и предмети от възрожденската епоха. Състоянието на сградата е окаяна, а експозицията е обект на чести честите кражби. Това обаче вярно ли е и достоверно ли е, защото не съм бил в този музей.
  • тази информация няма ли я в статията за общината?
  • ок
  • Ок.--Phips 21:53, 3 май 2006 (UTC)

Институции в Стара Загора

Анонимен редактор настоява, че има областни институции на област Хасково в Стара Загора. Моята глава е малка и това трудно ще го побере без доказателства. Ще се радвам да бъда убеден с по-достоверен източник от твърдението „защото аз така знам“. Никого не искам да засегна, но по-особените неща трябва да се потвърдят. -- Златко ± (беседа) 14:17, 5 май 2006 (UTC)

Към „защото аз така казвам“ вече се прибавя „бе“. Какво ли още ще последва? -- Златко ± (беседа) 14:37, 5 май 2006 (UTC)

Главата ти е малка и затова не знаеш. Ще има и "бе" щото махаш верни неща. Източниците си ги търси сам - аз ти казвам че е така. За какво ми е да лъжа? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 85.91.138.235 (беседа • приноси) .

Уикипедия:Цитирайте източниците си казва, че оспорвано твърдение трябва да се докаже. Още непреведената Wikipedia:Verifiability#Burden of evidence (която забележи е официална политика на Уикипедия) натоварва с отговорността да докаже факта редактора, който е направил промяна и държи тя да остане. Кой от двама ни е в тази позиция? Една хипотетична възможност: неизвестен читател след време се натъква на този текст, не намира доказателства и си решава, че са „недоказани измислици“. Приеми, че искам доказателства от името на този бъдещ (!) читател.
Отговора на въпроса „за какво ми е“ може много време да отнеме. Пристрастие поради желание за злепоставяне на едного или за изтъкване на другиго и много други. Може и да не си старозагорец и да не си страна по спора на Беседа:Стара Загора, но вследствие на този спор съм леко мнителен към всичко с този етикет.
Засега се опитвам да бъда учтив и възпитан, а и се представям под собственото си име. Любопитно ми е дали поради анонимността си зад 4 числа другата страна в спора предпочита по-груба линия на поведение! -- Златко ± (беседа) 15:43, 5 май 2006 (UTC)

Е кой пък ще злепоставя? Теб, мен, вуйна, стринка? Това са смешни неща.--85.91.138.235 17:28, 5 май 2006 (UTC)

от Бекс - за да миряса анонимния редактор, мога да предложа следното: Да сложом такъв текст, който е много по-коректен, но се отнася за ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД "Според административно териториалното деление на България Община Тополовград е в Хасковска област, но икономическите връзки на общината са по-силни с Област Стара Загора и Област Ямбол."

Относно централните управления на някои институции, не всичко е към Стара Загора - напр. Съд, адвокатски колегии и др. - към Ямбол, Областна администрация, Бюро по труда и мн. други - Хасково - Потребител:Becks

Благодаря Бекс, но това няма ли само да пренесе проблема върху статията за общината? Вместо обтекаемата фраза за икономическите връзки би било по-добре да има конкретни и неоспорими факти. Аз не знам такива, но не оспорвам възможността да съществуват. Според мен е по-правилно освен да ги кажем и да ги докажем. --Златко ± (беседа) 15:43, 5 май 2006 (UTC)


Бюрото по труда е към Харманли - сега проверих.

Да броим:

  • Хасково - РДВР (в това число полицията и КАТ)
  • Харманли - Бюро по труда
  • Ямбол - Адвокатска колегия
  • Стара Загора - Здравноосигурителна каса, Спешна помощ, Данъчна служба, управление на земите към Земеделкото министрество, БТК (телефонна централа, телефонен указател и други ) и т.н.

Най-много са от Стара Загора. --Becks 16:11, 5 май 2006 (UTC)Потребител:Becks-Ако анонимния потребител може да дефинира понятието "областна институция" можем да продължим да спорим. Защото БТК например е частна фирма, не институция.

Ако беше дал и препратки цена нямаше да имаш :-), така и така си ги гледал. Сега остава анонимния бивш жител да помогне с идея защо (!) се е получило така. Телефонния код на града е в района на БТК Стара Загора, но пощенския код е към Хасково. Т.е. току що намерих поне още една „областна институция“. Харманли също е към Хасково, т.е. и бюрото по труда е един вид в област Хасково. То когато областите като бяха само 9, даже Стара Загора беше в Хасковска област.
При все това вместо мъглявото „по-голяма част“ е по-правилно да се напише кое къде е. Също не мога да се съглася това да е най-най-важната характеристика на града, та да е в първото описателно изречение и веднага след определението. Някой е направил секция „Обществени институции“, тъкмо ще се запълни. --Златко ± (беседа) 16:59, 5 май 2006 (UTC)

Какво са държавните институции, от които толкова много се оплакваме? Ами същите тези държавни институции имат регионални представителства - областни институции. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 85.91.138.235 (беседа • приноси) .

Ако си живял в Тополовград, би трябвало да знаеш, че е малко странен град. До 1987 г. беше към Ямбол, после беше към Хасково, а сега е най-много към Стара Загора. От всеки период на "владеене" от някой областен град, е останало нещо, но все пак Стара Загора като много по-голям от Хасково и Ямбол наложи превес. Даже и пътят до там е най-хубав.--85.91.138.235 17:18, 5 май 2006 (UTC)

Сигурно е очевидно, че не съм живял - вероятно щях да знам повече за града и вече да съм писал за него :-). Ако събереш сили, опиши точно това - от това по-добро доказване на проблема с разпиляните институции здраве му кажи! С него вече ме убеди, признавам се за победен :-). Нали точно това е целта на Уикипедия - да опише нещата за напълно незапознат с темата читател. Поздрави, Златко ± (беседа) 18:43, 5 май 2006 (UTC)

НЯМА ЛОШО ДА ИМА ИНФОРМАЦИЯ, НО В РАЗДЕЛА, който е подходящ (а именно ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ) и в статията, която е подходяща (тук трябва да се помисли върху предложенеито за Община Т.). Иначе и аз съм връщал няколко такива редакции. Ама то си пише - да не се пише над шаблона. Нека наистина се изброят институции, които са другаде. То е и полезно. Да няма бой.--Phips 20:13, 5 май 2006 (UTC)

Първо трябва да си изясниш какво точно значи един град да е част от нечия област? Самото твърдение, че е част от област Хасково е много субективно, тъй областните функции са поети най-вече от Стара Загора, на второ място Ямбол, a Хасково е с най-малко. Това е записано в статията и само то отговаря на истината. Иначе още на първия ред започва с невярна информация, което е неприемливо.--85.91.138.235 20:48, 5 май 2006 (UTC)

Колега, защо не се регистрираш, кликайки горе вдясно. Харесва ми борбеността и добронамереността ти. Ето как виждам нещата аз:
  1. Статията е изградена от няколко дяла по макет. А) В началото има супер кратки данни, Б) следва шаблон с карта и статистика, а В) основната част e посочена в съдържанието и доразвита по рубрики.
  2. В кратката дефиниция е посочена същността на Тополовград. На първо място, той е град, а не растение. Посочено е в коя част на Б-я точно се намира. (А че спада към област Хасково можеш да видиш от статията Административно деление на България.) Това е достатъчно.
  3. “Какво значи да е в област?”. Областта не е географско понятие, а понятие на държавното управление. Границите на областите се определят с Указ на Президента на Републиката. Можеш да видиш на Картата на област Хасково. Като се каже, че е в област Х, това означава например, че ако искаш да си купиш държавен имот в Т, то другата страна по сделката ще е областната на Х. Или пък решенията на Общинския съвет в Т, могат да се спрат от областната на Х.
  4. За съотношението община - град. А) Относно съотношението на значенията, можеш да видиш съответните статии, които между другото ще допълня. Б) Градът е основно място, където живеят хора, докато Общината е начин за (само)управление, т.е. една малка част от смисъла на Т, но и на другите 20 селища. (Въпросът с институциите е само част от въпроса за града, затова е в отделен раздел) В) Темата град – община е обсъждана и по други поводи, но за тях не съм запознат. Г) Тъй като принадлежността на града към някоя област се определя чрез принадлежността на общината, това изследване, което си направил, следва да се запише в общината, тъй като навярно важи и за другите селища в нея, тук може само да се спомене.
  5. Не съм напълно съгласен с Бекс за институцията, но няма да задълбавам.
  6. Може ли някой да даде проверка по въпроса за музея, обсъден по-горе. А по-точно, дали е в окаяно състояние и дали има много кражби? Иначе, основавайки се на принципа за добросъвестността на писалите, а ми се струва, че писалият е (свързан с) уредника, ще върна тази информация.
В заключение. Пиши малко тук и малко повече в общината. Но го пиши в съответния раздел, без да спориш със закона (относно областната принадлежност).:-)--Phips 22:52, 5 май 2006 (UTC)
По въпрос за музея, дали е в окаяно състояние - източник www.topolovgrad.com - "Обектите, включени е проект "Красива България" са:Възрожденска църква "Свети Пророк Илия"; Пешеходна зона - Тополовгад, II-ри етап; Паметник на културата "Терзиева къща"; Ремонт на етнографския музей;--Becks 13:47, 6 май 2006 (UTC)
А по въпроса за "институциите" - това може да се опише с ФАКТИ в раздела 'Обществени институции', не да се дават определения като "повечето", "по-голямата част" и др. --Becks 13:47, 6 май 2006 (UTC)

Даже не е много сигурно дали Тополовград е в Хасковска област. Според Националната здравноосигурителна каса (която също е държавна институция) сме в Старозагорска област. Директно така е написано, а не само че здравната каса се управлява от Стара Загора. Държавните институции не мога да се разберат къде сме, пък ти си се нагърбил да разрешаваш въпроса:)))

Националната здравноосигурителна - Тополовград е в Старозагорска област - http://www.nhif.bg/downloads/doc/PrNo9.doc на страница 8.

24.Област Стара Загора: 01 Братя Даскалови, 02 Гурково, 03 Гълъбово, 04 Казанлък, 05 Мъглиж, 06 Николаево, 07 Опан, 08 Павел баня, 09 Раднево, 10 Стара Загора, 11 Чирпан, 12 Тополовград

26.Област Хасково: 01 Димитровград, 02 Ивайловград, 03 Любимец, 04 Маджарово, 05 Минерални бани, 06 Свиленград, 07 Симеоновград, 08 Стамболово, 09 Харманли, 10 Хасково.

Община Тополовград е към спешна помощ - Стара Загора. http://www.topolovgrad.com/zdraweopazwane.htm - чети най-отдолу --85.91.138.235 00:23, 6 май 2006 (UTC)


Не съм чел кво си писал, щото ми се спи, но сега ти прочети моите две изречения:

  • 1. Тополовград и община Тополовград са към област Хасково - факт - написан в статията.
  • 2. По-голямата част от регионалните или областни институции (както искаш ги тълкувай) се управляват от Стара Загора (а не от Хасково) - факт - написан в статията. Други въпроси? --85.91.138.235 22:58, 5 май 2006 (UTC)

"Тази статия е изградена по макет..." За Тополовград макета не важи, тъй като общината (околията) за последните 60 години е местена 4 пъти, а за последните 20 години - 3 пъти. Специфичното е, че за разлика от другите общини, Тополовград е с пръснатo управления - Стара Загора, Хасково, Ямбол, a не както са всички други общини - цялото управление е концентрирано само в един областен град. Вземи това предвид и не спори повече! --85.91.138.235 23:05, 5 май 2006 (UTC)

Тонът ти не съответства на Уикиетиката. А след като не искаш да прочетеш какво ти пиша, откъде знаеш, че си прав?

Прочетох го - ти ми развиваш някакви тези, които отново ти казвам, че не са валидни за Тополовград. Като ce каже, че град Х е към област Y в класическия смисъл се разбира, че цялата административна власт е съсредоточена в град а, център на област Y. За Тополовград това не важи, тъй като градът е към област Y, но административната власт е съсредоточена в град а, град b и град c. Kak по-просто да ти го обясня??? --85.91.138.235 23:14, 5 май 2006 (UTC)

Тука вече не мога да се съглася. „Самото твърдение“, че „са поети най-вече от Стара Загора“ също е субективно :-). А вече твърдения от типа „само то отговаря на истината“ са абсолютно в разрез с Неутралната гледна точка - поддръжниците на всяка една гледна точка вярват, че другите гледища са погрешни.
Хайде да опитаме да опишем първо кой какво разбира под „областни институции“ и какво включва в тях. Аз например разбирам само и единствено т.нар. областна администрация, докато анонимния колега явно включва дори БТК (която от доста време не е държавна и от много отдавна не е институция). За мен има разлика между институция на област X и институция на ниво област в град Y. МВР е национална институция, а не областна, и има само Регионални дирекции на вътрешните работи (макар че покриваната от РДВР територия е административната област).
Моля ви, нека малко да успокоим тона и да не пипаме статията независимо „вярна“ или „грешна“ и да се опитаме да достигнем до общо мнение. Аз поне засега пиша само в беседата и не бързам да я пипам. Това не означава задължително одобрение, а само желание за диалог. --Златко ± (беседа) 23:47, 5 май 2006 (UTC)

Аз казах всичко, което трябваше. Не виждам смисъл да се продължава безцелен разговор и нещата да се въртят в кръг. Ако БТК толкова ви пречи, не го смятайте, въпреки че до преди 1 година си беше държавно, а и номерата са БТК са пряко свързани с административните граници на областите, като отново единственото изключение е Тополовград. И без него другите институции са достатъчни. Така написана статията е най-вярно. Ако единствено е написано, че Тополовград е към област Хасково, незнаещият читател ще си помисли - данъчна служба, РЗОК, агенцията по приходите са в Хасково. А това не е вярно и затова трябва да се направи уточнението, че по-голямата част от областните структури или институции са в Стара Загора. Може да се добави и Ямбол, тъй като като тръгнеш да се съдиш с някой - отиваш в Ямбол, а аз не мисля, че съдът е по-маловажен от РДВР.--85.91.138.235 23:57, 5 май 2006 (UTC)

Не, не си казал/а всичко. Нищо убедително не каза. Това, че има някаква фирма, която няма офис в Хасково, не означава, че има областна институция, която не е в Хасково. А ако ще се прави обяснение за едно изключение, не сте му намерил мястото (по-горе го посочих). --Phips 00:50, 6 май 2006 (UTC)
Да, нали - разговора е безцелен. Защото има и различни мнения (аргументирани при това) и бързаш да избягаш от спора. Ето, сега дори източници се намират и тезата започва да се пропуква. Не споря, че преди може да е било различно, но какво е в момента също има значение. Твоята информация може да е вярна към дадена дата и точно така трябва да бъде отразена - през периода 19xx-yy градът е бил към N-ски окръг, през MmmM-NnnN - към област K и т.н. --Златко ± (беседа) 01:10, 6 май 2006 (UTC)

Списък на институциите

Бекс, ще ги поправиш ли в списъка?

  • За НАПаджиите и ЦСМП имам големи основания да се съмнявам.
    Не се съмнявай вече :-) - НАП е към Хасково --Златко ± (беседа) 01:10, 6 май 2006 (UTC)
  • БТК – едно е частна, второ в Хасково е един от 10-те големи центъра. Инфото на сайта е непълно, но не води към предположение, че не е спазен областният принцип.
    за БТК не си прав - виж телефонните кодове 04x(x) срещу 03x(x) -- Златко ± (беседа) 01:12, 6 май 2006 (UTC)
  • Окръжният съд наистина е в Ямбол, но се съмнявам, че Тополовград е единственото изключеине, защото структурата на районните съдилища по принцип не отговаря на тази на общините.
  • За Харманли казахме, че също е в Хасковска област.--Phips 00:50, 6 май 2006 (UTC)


  • Национална здравноосигурителна каса http://www.nhif.bg/downloads/doc/PrNo9.doc - Тополовград е към Стара Загора. Хасковлий какво си пишат в сайта, няма значение.
  • Спешна помощ - Стара Загора http://www.topolovgrad.com/zdraweopazwane.htm - община Тополовград.
  • БТК е към Стара Загора - включително и в телефонния указател http://db.infotel.bg:8889/ukazatel/ukazatel_3.htm - пускаш скролера и виждаш Тополовград.
  • Данъчна служба - Стара Загора http://www.taxadmin.minfin.bg/docs/7/33-RDD.jpg - стрелка сочи към Тополовград, а на картата Тополовград не е към никоя от трите съседни области - все едно е самостоятелна единица.
    • Възможно е картата да е стара или да има грешка - виж кой се опитва да събере парите на длъжниците от Тополовград (в пълния Списък 6 търси града). --Златко ± (беседа) 11:27, 6 май 2006 (UTC)
  • Едно от управленията на земеделието е в Стара Загора със сигурност.
  • Eлектроразпределение е към Стара Загора.
  • Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора е регионален орган на Министерството на околната среда и водите и осъществява своята дейност на територията на област Стара Загора, област Сливен , област Ямбол и община Тополовград. http://riosvsz.dir.bg/

-- 85.91.138.235 01:21, 6 май 2006 (UTC)

Хехе, а защо не пък от хасковската институция? http://www.riosv-hs.org/; и тук - http://www.riosv-hs.org/main.php?module=content&c_id=1

--85.91.138.235 11:53, 6 май 2006 (UTC)

Местонахождение в статията

Значи тук имаме 2 въпроса. Единият е, че има някои институции, чието управление не в Хасково. Кои точно е предмет на горния списък. Вторият е, къде в статията и в кои стаии да се запише това.

  1. Тъй като главната областна институция - областният управител и областната администрация и голяма част от териториалните поделения на ведомствата са в Хасково, то правилото си важи. В първия ред се предоставя само минимум информация. Подробностите, историята трябва да се запишат в Обществени институции.
    • естествените монополи като ЕРазпр. също имат място в тази графа - Обществени организации.
  2. Тъй като информацията важи за цялата община, а и общината е повече свързана с управлението, то значителна част от тези въпроси трябва да са разгледани на статията на общината. В тази за едно от населените места да има само кратък текст и препратка.--Phips 20:03, 6 май 2006 (UTC)

По-точно е да се запише кои институции са в Хасково, защото определено са малцинство. На практика Хасково е изключително формален и на книга областен център, без почти никаква реална административна власт над Тополовград. Основният притегателен център за Тополовград са големите градове на Старозагорска област - Стара Загора и Казанлък, което доказва силната връзка на общината и града с област Стара Загора. http://www.topolovgrad.com/naselenie.htm

Превес на институциите имат Стара Загора и Ямбол. Не само държавните. Печатните издания идват от Ямбол в Тополовград, ямболските кабелни телевизии и др. - културно сме свързани най-вече с Ямбол.

В графа институции може да се запише преобладаващата част на обществените институции са от Стара Загора, някои са от Хасково и Ямбол. Културно града и общината е свързана с Ямбол и Стара Загора. Проекта красива България също се управлява от Стара Загора и оттам се реставрираха някои стари сгради в града.--85.91.138.235 20:20, 6 май 2006 (UTC)