Беседа:Тройствено число

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Поправка на коментара ми към тази редакция. Статии на други езици има, но по същество са мъничета. Не беше свързан обекта в Уикиданни. Сале (беседа) 11:03, 25 октомври 2023 (UTC)[отговор]

Отговор на два въпроса[редактиране на кода]

В статията са отбелязани като съмнителни две твърдения и се пита откъде е известна информацията в тях:

1) Че множественото число изразява поне четири обекта.
2) Че не е известен език, който да притежава тройствено число при съществителните.

И двете твърдения са взети от статията "Число (граматика)", раздела "Тройствено число". Към статията няма въпроси (искания за източници), така че вероятно е добре документирана. Някой редактор може да прегледа нейните източници и да ги копира тук.

91.139.213.126 20:40, 27 октомври 2023 (UTC)[отговор]

„взето от друга статия“ по никакъв начин не показва че нещо е вярно. Уикипедия не може да се самореферира. Би трябвало да е напълно очевидно.
Това че в Число (граматика)] не е поискан източник също не доказва нищо. Просто е въпрос на време да бъде забелязано. Доколкото пък Уикипедия пази историята на всички редакции много добре се вижда че и там въпросното твърдение е добавено от 91.139.213.126 с тази редакция. Преди това текстът е имал подобен смисъл, но без изричното твърдение че се отнася само за четири и повече.
В Число_в_българския_език дефиницията е:
„единствено число (за назоваване на един предмет);
множествено число (за назоваване на повече от един предмет).“
т.е. двойствено и тройствено число са частен случай на множествено. Това отговаря на моите разбирания за разлика Вашето твърдение че множественото число изразява поне четири обекта. Дайте източник според който множествено число не може да се отнася за два или три предмета а само за поне четири. Ако пък не сте съгласен с дефиницията в Число_в_българския_език поставете там искане за източник. Сале (беседа) 07:53, 28 октомври 2023 (UTC)[отговор]