Беседа:Черноризец Храбър

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Митът за Черноризец Храбър така стабилно е залегнал в основите на нашето родолюбие, че се чудя дали изобщо трябва да се пипа и развенчава?
Съществувал ли е Черноризец Храбър, работил в Преславската книжовна школа в края на 9 и началото на 10 век.? Със сигурност не! Но произведението „О писменехь чръноризца храбра“ съществува и е написано от книжовник от тази школа. Заглавието „О писменехь чръноризца храбра“ е подвеждащо. Това е защото оригиналното заглавие е преиначено при преписа. Оригиналното заглавие би трябвало да бъде „О писменехь Мавра Храбана“. Тук някой е "превел" и доизмислил името на истинския автор на произведението „За произхода на буквите“ /De inventione linguarum/ от Maurus Hrabanus. По нататък руски и наши тълкуватели разделят цялостното заглавие на две, като тълкуват вече "преведеното" име отделно като име на автора на полемиката.
Това, че става дума именно за Мауро Храбан, а не за някакъв черноризец, следва от съдържанието на самата полемика. Тя точка по точка оборва тезите от произведението De inventione linguarum.
Следователно лицето Черноризец Храбър е чиста фикция! Знам, много конфузно е след като са му издигнати паметници и са кръщавани улици и университети.. И не само това - фактически ние прославяме името на този, който ни е един вид враг, макар и преиначено. Какво да правим? --Exhemus (беседа) 23:16, 5 август 2018 (UTC)[отговор]

Паметниците не са проблем, същественото е има ли някакви авторитетни източници, които да поддържат тази теза. --Спас Колев (беседа) 10:39, 10 август 2018 (UTC)[отговор]