Беседа:Юридическа психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Име[редактиране на кода]

Смятам че е по-известна като юридическа психология, отколкото като правна. Второ чудя се какво общо има творчеството на Достоевски с юридическата психология, нещо не намирам логика в това.--Ilikeliljon 16:20, 27 ноември 2010 (UTC)

Правна психология и Юридическа психология са синоними. В общи линии, централна тема с фокус в творчеството на Достоевски са психологическите състояния и преживявания на централните му персонажи, "герои - убийци" (Радион Разколников, братята Карамазови и Павел Смердяков и т.н.) в най-известните му романи, а това си е точно правна психология, т.е. как личността преживява, изживява и разбира "престъплението". Отделен е въпроса за Sitz im Leben в случая. Angel ivanov angelov 08:32, 28 ноември 2010 (UTC)

Разбирам идеята ти за Достоевски, но наистина реално няма пряка връзка с темата. Косвени връзки има, но ако се гледат те, то тогава списъка с вижте още ще стане километричен. Може и да са синоними, но юридическа психология е по-наложения термин според мен. Такива са и магистърските програми в университетите. Така че, мисля че е редно да се преименува--Ilikeliljon 09:42, 28 ноември 2010 (UTC)
Нямам против преименуването, но все пак руската класика, си е руска класика, а по тази статия списъкът не е толкова дълъг. Angel ivanov angelov 22:48, 28 ноември 2010 (UTC)
Темата за Престъпление и наказание веднага отива в криминална психология. --Alexd 02:11, 18 февруари 2012 (UTC)

Интересни[редактиране на кода]

Аз бих искала да знам какво значи "психичната деятелност", деятелността обикновено има смисъла на необичайна активност и мотивираност, което не е същото като дейност. Освен ако разбира се не става дума за термина "психична дейност", или може би това е по-скоро неговият преписан от учебник от 30-те години еквивалент? --Alexd 01:55, 18 февруари 2012 (UTC)

Много бих искала да видя обяснение под бележка или направо нова статия за термина правоохранение (иначе самостоятелно в руски), може би по-скоро правоохранителна дейност? --Alexd 01:57, 18 февруари 2012 (UTC)