Беседа:Heinkel He 111

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Набързо едно уточнение и едно предложение:

  • Уточнението: Въпреки посочения източник, не мога да се съглася, че „От самолетите на Луфтвафе до края на войната, Не 111 остава единственият бомбардировач с голям район на действие“, понеже произведеният в над 1100 бр. Heinkel He 177 Greif има по-голям боен радиус. Той е и единственият германски "стратегически" бомбардировач от тези години, разработен специално с тази цел (ако изключим Focke-Wulf Fw 200 Condor, който е преоборудван от цивилен самолет).
  • Предложението: Защо не се направи самостоятелна статия за двигателя Junkers Jumo 211? Мисля, че ще е чудесно. --Peterdx (беседа) 09:56, 21 февруари 2015 (UTC)
"Не 111 остава единственият бомбардировач с голям район на действие на Луфтвафе в края на Втората световна война" е буквалния текст от източника Семерджиев. Аз не мога да го оспоря, но може да се внесат и уточняващи текстове, " че един от ... и т.н." . Статията за Junkers Jumo 211 може да се направи преводна като компилация от немската и английската. Аз нямам литература с по-подробно описание. Това са фамилия много интересни двигатели и с първият от тях Junkers Jumo 205 се сблъсках когато подготвях статията за двутактовия двигател. --CvetanPetrov1940 (беседа) 13:02, 21 февруари 2015 (UTC)
Само за сведение - Семерджиев доста обстойно дава информация за Heinkel He 177 Greif, описвайки го като неудачен модел, за което пряка вина има ген. Удет от прилагането на неговите изисквания и непрекъснати несвойствени промени за тази тежка машина.--CvetanPetrov1940 (беседа) 13:14, 21 февруари 2015 (UTC)
Цветане, вероятно си забелязал, че тук, в уикипедия, не си хвърлям думите на вятъра - обикновено проверявам преди да говоря... Притежавам журнална монография за Не 177, където самолетът си е описан с всичките си достойнства и недостатъци (общо взето за мен недостатъците натежават, но самолетът е приет на въоръжение и произведен в над 1000 екземпляра). Та не мога да се съглася със Семерджиев, въпреки че определено е един от българските авторитети в областта. И как трябва да се тълкува това изречение, че Хе 111 остава единствен бомбардировач с голям район на действие в края на войната? След като всички Хе 177 са унищожени и/или неизползваеми по една или друга причина? Ми не - германците си ползват всичко съществуващо до самия край на войната. По̀ съм склонен да вярвам, че иде реч за недоглеждане или техническа грешка. Всъщност така или иначе ще пренапиша статията за Хе111 и ако държиш на това уточнение, казвай :). А за двигателя смятам че му трябва съвсем мъничко, за да се отдели в самостоятелна статия - ти си по-добре подготвен технически от мен, та моля... Ако ти се ще... --Peterdx (беседа) 15:06, 22 февруари 2015 (UTC)

Всяка информация - достоверна, коментирана и обнародвана, трябва да получи известност и да бъде подходящо представена. И в беседата писах, че независимо от шаблон редактирам, всяка компетентна намеса е добре дошла! --CvetanPetrov1940 (беседа) 15:35, 22 февруари 2015 (UTC)

ОК, мисля че те разбрах. --Peterdx (беседа) 16:19, 22 февруари 2015 (UTC)