Бирено наводнение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пивоварната година преди наводнението

Биреното наводнение се случва в пивоварна в Лондон, Великобритания на 17 октомври 1814 г.

В пивоварната "Horse Shoe Brewery", собственост на „Мо и компания“ (на английски: Meux and Company Brewery)[1] на улица „Тотнъм Корт Роуд“ (Tottenham Court Road)[2][1] се взривява резервоар с ейл с обем 610 хил. литра, което предизвиква верижно разрушаване на останалите резервоари в сградата. В резултат почти 1,5 млн. литра пиво се изливат по улиците на града. Бирената вълна разрушава 4 къщи и пробива стената на пъба Tavistock Arms. затрупвайки с обломки барманката[3].

Пивоварната е била разположена между бедняшки сгради в квартал Сейнт Джайлз, където цели семейства са живели в избени помещения, които бързо запълват с пиво. В резултат 8 души загиват. Има непотвърдена информация и за девета жертва - мъж, починал от алкохолно отравяне[2].

Роднините на някои от загиналите излагат телата им за оглед в своите домове и събират подаяния от любопитните лондонски граждани. По време на такава демонстрация се събира толкова голяма тълпа, че подът не издържа и посетителите пропадат в мазето, все още запълнено с пиво[4].

Произшествието е гледано в съда, където съдията и съдебните заседатели отсъждат, че то е резултат от действие на непреодолима сила, за което никой не трябва да носи отговорност.

Предприятието се оказва в сложна финансова ситуация, възникнала поради загубата на пиво, при което значителна част от щетите съставлява изплатеният данък. Предприемачите успяват все пак чрез Парламента да издействат компенсиране на извършените данъчни плащания, което им позволява да запазят компанията[5].

Пивоварната е разрушена през 1922 г. Днес нейното място се заема от театър „Доминион“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Greenberg, Michael I. Disaster!: A Compendium of Terrorist, Natural, and Man-made Catastrophes. Jones & Bartlett Publishers. ISBN 0763739898. с. 156.
  2. а б Rennison, Nicholas. The Book of Lists: London. Canongate Books Ltd, 2 ноември, 2006. ISBN 9781841956763.
  3. London Beer Flood at Expages.com (archived version)
  4. Пивное наводнение (рус.)
  5. Industries: Brewing (British History Online) Посетен на 10 януари 2009

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пивное наводнение“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​