Битка при Арар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Арар
Галска война
Campagne Helvètes -58.png
Информация
Период 58 пр.н.е.
Място Галия, (дн. Франция)
Резултат Римска победа
Страни в конфликта

Римска република

хелвети
тигурини

Командири и лидери

Юлий Цезар

неизвестен (вероятно Дивикон)

Сили

5 Римски легиони

Около 220 000
(Вкл непринадлежащите към племето).

Битката при Арар е сражение между мигриращото племе на хелветите и пет римски легиона под комадването Гай Юлий Цезар през 58 пр.н.е.. Това е първата голяма битка през Галската война.

Хелветите са племе, което произхожда от земите на съвременна Швейцария, което преди битката с Цезар е започнало да мигрира през Римска Цизалпийска Галия.

Хелветите са изненадани от Цезар, когато прекосяват река Арар. Една четвърт не е преминала отсреща и е изколена при атаката на легионите на Цезар.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Arar“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.