Битка при Арар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Арар
Галска война
Информация
Период58 пр.н.е.
МястоГалия, (дн. Франция)
РезултатРимска победа
Страни в конфликта
Римска републикахелвети
тигурини
Командири и лидери
Юлий Цезарнеизвестен (вероятно Дивикон)
Сили
5 Римски легиониОколо 220 000
(Вкл непринадлежащите към племето).
Жертви и загуби
Карта

Битката при Арар е сражение между мигриращото племе на хелветите и пет римски легиона под комадването Гай Юлий Цезар през 58 пр.н.е.. Това е първата голяма битка през Галската война.

Хелветите са племе, което произхожда от земите на съвременна Швейцария, което преди битката с Цезар е започнало да мигрира през Римска Цизалпийска Галия.

Хелветите са изненадани от Цезар, когато прекосяват река Арар. Една четвърт не е преминала отсреща и е изколена при атаката на легионите на Цезар.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Arar в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​