Битка при Колисео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Колисео
Информация
Период23 декември 1895 г.
МястоКрусес, Санта Клара, Куба
РезултатПобеда за Куба
Страни в конфликта
Кубински революционериИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Антонио Масео
Максимо Гомес
Испания генерал Прат
Испания Гарсия Наваро
Испания Суарес Валдес
Сили
2 000 войници2 полка

Битката при Колисео е съвкупност от военни действия, извършени в околностите на едноименния град, провинция Санта Клара, Куба на 23 декември 1895 г. по време на войната за независимост на Куба.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

Силите на Гомес и Масео атакуват, превземат и опожаряват Колисео след слаба съпротива от страна на гарнизона. Гомес знае, че голяма група испански сили, под командването на Арсенио Мартинес Кампос ще се опита да попречи на напредването му към столицата.

Масео позиционира кавалерията си отляво и разполага пехотата, търсейки защита на терена. И двамата революционери, последвани от стотина конници, нападат врага; но не успяват да пробият формацията. Няколко въстанически офицери са ранени, а конят на Масео е убит.

От своя страна Гомес успява да напредне в движение, което противникът оценява като флангова маневра, за което той открива артилерийски огън, оттегля се и изоставя позициите си.

Междувременно продължава напредването си, а революционните войски се реорганизират и на здрач напредват към Сумидеро.[1]

Това действие показва, че испанците, водени лично от Арсенио Мартинес Кампос не могат да сдържат похода на кубинците, който има голямо политическо отражение. След няколко минути битката е победоносна за кубинците.[2]

Последица[редактиране | редактиране на кода]

С кубинската победа в тази битка, нахлуващият контингент успява да премине в провинция Хавана без много затруднения, където продължава своите операции в лицето на испанската колониална сила. От своя страна испанците трябва да засилят преследването срещу кубинците и да отделят повече хора и ресурси за битка. Въпреки това, нахлуващият кубински контингент достига най-западния край на острова на 22 януари 1896 г., като Испания се проваля в опитите си да спре кубинските борци за независимост.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Martian notebooks. General Gómez, Antonio Maceo.
  • Loyola, Oscar and Others. Cuba and its History.
  • First Congress of the PCC. Report of the Central Committee of the PCC.
  • Encyclopedic Dictionary of Military History of Cuba. First part (1510 - 1898). Volume II Combative Actions. Ediciones Verde Olivo , Havana City, 2014. Page 90. Collective of authors of *the Center for Military Studies of the FAR (CEMI).
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Coliseo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​