Бит и душевност на нашия народ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бит и душевност на нашия народ
АвторИван Хаджийски
Първо издание1940, 1945 г.
България
Оригинален езикбългарски
Жанрнаучно изследване
Видсоциологически труд

Бит и душевност на нашия народ“ представлява избрани съчинения в три тома на Иван Хаджийски (1907-1944) – един от основателите на българската социология, добър познавач на българската психология, душевност и манталитет.[1] Първият том на книгата е издаден през 1940 година, вторият – през 1945 година, а третият е изгубен след национализацията в края на 40-те години.[2] Третият му том е издаден посмъртно след частичното му възстановяване от дъщеря му по стенограми.[3]

Самият Иван Хаджийски счита това за труда на живота си. Той пътува пеша или на колело из цяла България и събира огромно количество материал. Първият том е предимно исторически и социологичен анализ. Вторият, понякога наричан и „Оптимистична теория за нашия народ“ се пренася в бъдещето и го обяснява на базата на историческите изследвания. Третият том акцентира на съвремието и актуалните събития по това време. Огромна част от писанията му са отредени на посредствеността и псевдоинтелектуалните занимания.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хаджийски, Иван. Бит и душевност на нашия народ, т. I, т. II, Предговор и редакция на Ефрем Каранфилов, Български писател, 1974.
  2. Хаджийски, Иван. Избрани съчинения в три тома. Том I. Бит и душевност на нашия народ. ЛИК Издания, 2002. ISBN 954-8945-10-X.
  3. Хаджийски Иван. Бит и душевност на нашия народ, т. III, разчетен от Мария Хаджийска, предговор на проф. Петър Емил-Митев, София, 2002.