Поведенческа икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бихейвиористичната икономика и бихейвиористичните финанси са тясно свързани научни области, създаващи отделен клон на икономическия и финансовия анализ.

Използват социални, когнитивни и емоционални фактори в разбирането на икономическите решения, както на отделните индивиди, така и на институциите, които изпълняват икономически функции, в това число потребителите, заемателите и инвеститорите и техните ефекти върху пазарните цени, възвръщане на инвестиции и алокация на ресурси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Bloomfield, Robert (2008). „behavioural finance.“ The New Palgrave Dictionary of Economics, 2-ро издание. Извадка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Behavioral economics в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​