Поведенческа икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бихейвиористичната икономика и бихейвиористичните финанси са тясно свързани научни области, създаващи отделен клон на икономическия и финансов анализ.

Използват социални, когнитивни и емоционални фактори в разбирането на икономическите решения, както на отделните индивиди, така и на институциите, които изпълняват икономически функции, в това число потребителите, заемателите и инвеститорите и техните ефекти върху пазарните цени, възвръщане на инвестиции и алокация на ресурси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Bloomfield, Robert (2008). "behavioural finance." The New Palgrave Dictionary of Economics, 2-ро издание. Извадка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Behavioral economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.