Благовещение (Леонардо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Благовещение.

Благовещение
Annunciation (Leonardo) (cropped).jpg
Леонардо да Винчи
Година ок.1472
Техника масло върху дъска
Размери 98 × 217 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
Благовещение в Общомедия

Благовещение е картина на италианските художници Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио. Изложена е в галерия Уфици във Флоренция.

Няма данни от кого е поръчана и къде се е намирала.

Рисувана е докато Леонардо да Винчи все още е работел в работилницата на Верокио – около 1472 г.[1]

Ангелът идва като посланик. Неговият образ е подчертан от три кипарисови дървета на равни разстояния едно от друго. Образът на Мария е рамкиран от един кипарис и сградата зад нея.

Двата основни образа са разделени не от друг обект, а от открита гледка към пристанище, което се вижда в далечината. В хоризонталната плоскост се обединяват от успоредните линии на парапета и на почвата зад тях. Архангел Гавраил държи лилия, символ на непорочността на Дева Мария и на града Флоренция.

Мария, която е чела до пристигането на ангела гледа към него с изненада и любопитство – току-що е научила, че ще роди сина на Господ. Книгата, която е отворена е Книга на Исая. Дясната ѝ ръка държи страницата, която е чела – „Девица ще зачене и ще роди син“, но другите страници се обръщат отгоре, явно от порива на вятъра, причинен от слизането на ангела.

Ако се проследи посоката на камъните по сградата зад Мария, се вижда, че те водят към заснежения връх в далечината.

Творбата е замислена да се гледа отдолу и отдясно. От тази гледна точка някои детайли се виждат в правилната позиция – камъните по сградата, ракурса на ръката на Богородица и масата за четене.

Вариация на тази картина има и в Лувъра. За нея също се твърди, че е на Леонардо. Има спорове между експертите в коя картина действително е участвал Леонардо, но според повечето той е участвал в картината, изложена в Уфици. Художникът на версията в Лувъра (ок. 1478 – 1485) е все още под съмнение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Галерия Уфици. Uffizi Gallery:Leonardo's Room and his Artworks. // Visit Uffizi. Посетен на 24 април 2019. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]