Бленда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Действие на диафрагмата за определяне на светлосилата при експонация

Блендата (също апертура или диафрагма) е механизъм във фотоапаратите или други уреди с оптика, който регулира количеството светлина пропускана през обектива. Това е основният механизъм, който заедно със затвора за времето на експонацията, определят светлинният поток от обекта към светочувствителния филмов материал или светло-чувствителната матрица. Чрез отвореният променлив диаметър на блендата се определя необходимото количество светлина, за да се въздейства върху елементите за „запечатване“ на фотографирания обект във фотоапарата. От неправилно избраната и настроена бленда на фотоапарат с ръчно поставяне на този параметър на експонацията, фотографическата снимка може да бъде преекспонирана или недоекспонирана. И в двата случая това не е желано, освен ако не е търсен от автора някакъв специален ефект за въздействие на творбата му. При съвременните фотоапарати с вградени фотоекспонометри, средната осветеност на заснемания обект се измерва и механизмът на диафрагмата се настройва автоматично.

Обозначаване размера на блендата[редактиране | редактиране на кода]

Върху обективите с ръчно определяне светлосилата на обектива, отворът на блендата се маркира с цифри от 1,2 до 32. Приети са стандартни цифри, например 2; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22. Тези цифри се определят от качеството и сложността на обектива и са свързани със скоростта на експонация, така че при промяната на една степен на диафрагмата, за да се запази същата осветеност на светочувствителният елемент на апарата, трябва да се промени с една степен стандартизираната скорост за експонация. Когато блендата е най-отворена, например F 1,8; F 2 или F4, повече светлина достига до матрицата и обратното. Когато блендата е по-затворена (т.е. обозначена с по-голямо число), по-малко светлина достига до матрицата или светочувствителния материал. На същия принцип работи и окото на човек – когато е много светло, зеницата се свива, допускайки по-малко светлина до нерва, а когато е по-тъмно, зеницата се разширява.

От това колко е отворена блендата, също така зависи в каква степен дефектите на обектива в края на лещите (сферична аберация и др.), ще бъдат игнорирани и няма да влияят върху качеството на фотографската картина, както и каква част от кадъра ще бъде на фокус.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]