Блудния син в таверната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Блудния син в таверната
ХудожникРембранд
Година1635
Техникамасло върху платно
Размери161 × 131 cm
ИзложенаГалерия на старите майстори, Дрезден
Блудния син в таверната в Общомедия

Блудния син в таверната или (Автопортрет със Саския) е автопортрет на Рембранд с жена му Саския, на който те влизат в ролята на героите в библейската притча за блудния син. Намира се в галерията на старите майстори в Цвингера в Дрезден. Това е единствената картина на Рембранд, на която той е със съпругата си.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На картината Рембранд е в ролята на блудния син, който пропилява парите си с блудници и който е облечен елегантно с шпага и шапка с перо, повдигащ високо чашата с вино. На коленете му седи Саския, любимата му жена също така облечена в скъпи дрехи. На масата се вижда блюдо с паун, който е символ на гордостта.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1749 година картината е закупена за курфюрста на Саксония Август III(Фридрих Август II). През Втората световна война картината заедно с други картини от галерията е изнесена от галерията в Дрезден и по този начин избягнала разрушителната бомбардировка на Дрезден през февруари 1945 година. След края на войната е изнесена в Москва заедно с другите картини от галерията и през 1955 година върната в Германската демократическа република по решение на съветското правителство.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rembrandt und Saskia im Gleichnis vom verlorenen Sohn // SKD Online Collection. Посетен на 9 ноември 2018.