Блюдо на Петри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долната част на блюдо на Петри
Блюдо на Петри с отгледана колония микроорганизми

Блюдо на Петри (или „стъкло на Петри“) е плоско, кръгло и прозрачно блюдо с капак с по-голям размер, което се използва основно в биологията, медицината и химията.

История[редактиране | редактиране на кода]

Блюдото на Петри е изобретено през 1887 г. от немския бактериолог, асистент на Роберт Кох, Юлиус Рихард Петри и наречено на него.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Използва се основно за култивиране на микроорганизми и тъканни култури. За целта на дъното се прави един плосък слой от желеподобна хранителна среда. Средата обикновено е на базата на желатин (животински произход) или неговия растителен аналог агар-агар, стерилизира се в автоклав чрез нагряване и още топла се излива в блюдото. Подхранващата среда снабдява растящите организми с вода и хранителни вещества. Много по-удобен е за използване от предметните стъкла, използвани за целта. Могат да се използват за наблюдения и изследване под микроскоп, с изключение на края на блюдото при микроскопи с голямо увеличение.[1]

Предимствата[редактиране | редактиране на кода]

  • Микроорганизмите остават на място и образуват колонии
  • Колониите са с типични форми на растеж и могат да се отличават една от друга
  • Могат да се изолират чисти щамове
  • На фронта на нарастване се намират постоянно нови микроорганизми.

Варианти на изпълнение[редактиране | редактиране на кода]

Блюдата на Петри се изработват в различни размери от лабораторно стъкло или пластмаса (прозрачен полистирен). В биологията и медицината се използват практически само еднократни пластмасови блюда на Петри. Диаметрите са от 50 до 92 mm при 15 mm височина. Капакът ляга директно върху блюдото или може да се направи по-голям процеп чрез малки издатини. По този начин се осигурява един оптимален газообмен и се предотвратява кондензацията. Без тях се използват за по-дълги инкубационни периоди, високи температури и при чувствителни култури.

Освен за лабораторни цели, блюдото на Петри е много удобен инструмент за хоби и дребни производствени цели.

  1. R. J. Petri: Eine kleine Modification des Koch'schen Plattenverfahrens. In: Centralblatt für Bacteriologie und Parasitenkunde. Bd. 1, 1887, S. 279 – 280. Online bei archive.org