Боемонд I фон Варнесберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боемонд I фон Варнесберг
Bohemond von Warnesberg
Königskreuz Gusswappen Trier.JPG
Католически епископ
Издигнат от папа Николай IV
Роден 13-и век
Починал 9 декември 1299 г.
Националност германец
Пост I архиепископ и курфюрст на Трир
Wappen Erzbistum Trier.png

Боемонд I фон Варнесберг (поч. на 9 декември 1299 г.) е архиепископ на Трир (като Бохмонд I) и принц-курфюрст на Свещената Римска империя от 1286 г. до смъртта му.

Той заема високи религиозни постове в Трир и Мец. Избран от папа Николай IV, той получава потвърждението си в Рим на 6 март 1289 г., след три години, през които двама от конкурентите му умират, а третият, Герхард фон Епщайн е получава митрата на Майнц.

Когато немският крал Рудолф I желае сина му си Албрхт да бъде коронясан, за да се гарантира неговото наследство, Боемонд с готовност го коронясва. След смъртта на Рудолф през 1291 г. обаче Зигфрид от Кьолн и гореспоменатият Герхард фон Епщайн го принуждават да промени вота си и да избере Адолф от Насау за крал. След коронацията на Адолф, Боемонд остава верен на него и преговаря с него във Фландрия с англичаните и французите. Той подготвя армия, която да се бие срещу Албрехт, но като чува новината за смъртта на Адолф в битката при Гьолхайм, той преминава на страната на Албрехт. Той получава подаръци в имущество от крал Филип IV Френски, крал Едуард I Английски и най-важното самия Албрехт, който му дава замъка Кохем, първоначално заложен от Адолф, за да бъде наследствено притежание на църквата на Триер. Бохмонд умира в Трир.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Alexander Dominicus: Boemund I. von Warnesberg. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 3, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, S. 28 f.
  • Richard Laufner: Boëmund I. von Warnesberg. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 2, Duncker & Humblot, Berlin 1955, ISBN 3-428-00183-4, S. 401
  • Trier. // [1] Catholic Encyclopedia. Архивиран от оригинала. (на английски)
Хайнрих II фон Финстинген курфюрст на Трир (1286 – 1299) Дитер от Насау