Боен клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боен клуб
Fight Club
PL Podziemny krag okladka.jpg
Автор Чък Паланюк
Първо издание 1996 г.
Флаг на САЩ САЩ
Издателство WW Norton
Оригинален език английски
Жанр сатира
Вид роман
Страници 208

Издателство в БГ I.net (2001),
Ера (2009)
Преводач Светлана Комогорова
ISBN ISBN 954-90983-1-1

„Боен клуб“(1996) е роман на американския писател Чък Паланюк.

Главният герой в книгата, чието име не се споменава, развива раздвоение на личността, вследствие на отказа си да приеме безсмислеността на консуматорския начин на живот. През деня той работи във фирма, занимаваща се с пътнотранспортни произшествия, а когато заспи в него се събужда другата му личност – Тайлър Дърдън, анархист, смелчага, непримирим към обществото и порядките, с които живее. Героят до последно не разбира, че има раздвоение на личността и през целия роман вярва, че Тайлър е друг човек, с когото се познават, и дори разговаря с него.

Тайлър Дърдън основава бойния клуб – място, където се събират мъже, разбиращи празнотата и липсата на смисъл в живота си. Там те се бият по определени правила и този бой им служи като радикален начин за психотерапия. В боевете се пречистват и добиват чувство за контрол над живота си. Постепенно бойният клуб се разраства до огромна анархистка организация, целяща цялостно разрушаване на съвременната цивилизация.

Романът е филмиран през 1999 г. от Дейвид Финчър, с Брад Пит и Едуард Нортън в главните роли. Едноименният филм пожънва успех и насочва вниманието на повече хора към романа, въпреки критиките към големите дози насилие в действието.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за