Бомареа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бомареа
Bomarea Southern Ecuador.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Plantae Растения
отдел: Angiosperms Покритосеменни
клас: Monocots Едносемеделни
разред: Liliales
семейство: Alstroemeriaceae
род: Bomarea Бомареа
Научно наименование
Уикивидове Bomarea
Mirb.
Бомареа в Общомедия

Бомареята (Bomarea) е род растения от семейство Alstroemeriaceae.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В рода има повече от 100 вида, повечето от които са катерещи се лиани, други са почвопокривни, а има и такива които са ниски и компактни като храстчета. Разпространени са в Южна Америка от Мексико, чак до Андите и Патагония. Цветовете са събрани в съцветия като големи чадъри, като всяко от тях може да наброява 30-45 отделни камбанки, всяка от които има три външи и три вътрешни венчелистчета, често в контрастни цветове или изпъстрени с точки.

Размножване[редактиране | редактиране на кода]

Размножават се от семена или делене на туберите и въпреки че в България не са достатъчно зимоустойчиви, могат успешно да се отглеждат в саксия.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Bomarea acutifolia е от Мексико и Коста Рика, по-малко зимоустойчива от останалите. Външните венчелистчета са ярко червени, вътрешните ярко жълти, потъмняващи до оранжево-червено, тичинките са наситено сини. Достига доста големи размери, до 4,5 m.

Bomarea hirtella е с по-малки размери, достига само 1,20 m. Широко разпространена в Мексико на 2 500 m надморска височина. Обича зесенчени условия, богата почва и висока влажност.

Bomarea caldasii e вечнозелена лиана от северната част на Южна Америка, цъфти късна пролет/ранно лято.

Bomarea patacoensis произхожда от Колумбия и Перу. Външните венчелистчета са алени, а вътрешните първоначално се отварят жълти и постепенно преминават в ярко червено, със яркоизразени по-тъмни червени точки. Достига 2-3 m.

Bomarea salsilla е листопаден вид от Чили, цъфти късна пролет или ранно лято.

Източници[редактиране | редактиране на кода]