Бонаколси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Дом Бонаколси
Kартина от Доменико Мороне „Падението на Бонаколсите“

Бонаколси (на италиански: Bonacolsi) е италиански блароднически род от Мантуа, който управлява Мантуа от последната четвърт на 13 век до първата четвърт на 14 век.

Родът получава сеньориалното управление в Мантуа. Бонаколси непосредственн предшестват идването на власт на династията Гонзага. Основател на рода е Пинамонте дей Бонаколси.

Произхождението на рода е недостаточно изяснено (по eдна версия, Бонаколси произхождат от Ферара, по друга — от Модена). Първото свидетелство за тях е от 1168 г. от Вирджилио, градче близо до Мантуa: в документа се споменава Отобуоно де Бонакоза и неговият син Гандолфо (прокуратор на комуна ди Мантоа от 1200), баща на Мартино (реторе ди Мантуа от 1233).

Внукът на Гандолфо и синът на Мартино дей Бонаколси, Пинамонте дей Бонаколси (1206–7 октомври 1293) се ражда в Мантуа и е голям привърженик на партията на гибелините. През 1259 г. той получава длъжността „старшина на народа“ на Мантуа, а през 1272 г. става ректор на Мантуа. През 1272 г. той изгонва гвелфското правителство на граф Гвидо II да Кореджо, заточава го и избива неговия род, както и много други гвелфи, подчинява Мантуа на своята власт и става 1. сеньор на града. Около 1280 г. той започва строежа на дворец Бонаколси и преобразува Торе дела Габия. Неговата фамилия дей Бонаколси заема службата генерален капитан на Матуа и signoreggiò su Mantova до 1328 г. с Риналдо Пасерино дей Бонаколси (1278–1328), 4. народен капитан и сеньор на града (1309–1328). През 1328 г. Лудовико Гонзага заточава синовете му Джованни II и Франческо заедно с други роднини в крепост Кастел д'Арио, където те скоро умират. Това послужило за сюжет на картината на Доменико Мороне „Падението на Бонаколсите“.

Последният известен с това име е Пиер Якопо Алари Бонаколси (1460–1528), наричан Антико, е италиански склуптор, който работи за херцогската фамилия Гонзага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pompeo Litta, Bonacolsi di Mantova, Ferrario, 1824
  • Christopher Kleinhenz, ed. Medieval Italy: an encyclopedia, s.v. "Mantua".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]