Борис Полевой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борис Полевой
руски съветски писател, журналист и офицер
Роден: 4 март (17 март) 1908
Починал: 12 юли 1981

Борис Николаевич Кампов (4/17 март 1908, Москва - 12 юли 1981, Москва), повече известен с литературния си псевдоним Борис Полевой, е руски съветски писател, журналист и офицер. Слава и Сталинска премия му донася написанната за 19 дни "Повест за истинския човек" (1946).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Москва през 1908 г., син на евреин юрист[1], роден отвъд “Линията на уседналостта”. Родителите му са Николай Петрович и Лидия Василиевна Кампов. Преселват се в гр. Твер, където той завършва техническо училище. Работи като технолог в текстилна фабрика в града.

През 1928 г. започва журналистическа кариера в Твер. Преселва се в Москва през 1941 г. Има многобройни статии за войната, публикувани в най-значимите съветски вестници, в които обрисува зверствата на германците наред със славния героизъм на съветския човек. Най-известен е с репортажите си, публикувани във в-к “Правда”, за зверствата в Аушвиц след освобождаването на концлагера от руснаците. Когато започва да пише за в-к “Правда” (1939 или 1941 г.) служи в Червената армия като подполковник, после и полковник. След това продължава като кореспондент за вестника до 1945 г.

Първата му книга (с очерци) излиза в Твер (1927), забелязана е от Максим Горки[2]. Тя е подписана с истинската му фамилия, а след нея използва само псевдонима за литературните си произведения. Избира псевдонима си в чест на Николай Полевой - писател и редактор от 19 в., известен със своите исторически романи, основани стриктно на факти. Написва 4 книги за Втората световна война, обединени в "Тези четири години" („Эти четыре года“). По-малко известни остават материалите "В края на краищата" („В конце концов“) от личните му наблюдения на Нюрнбергския процес като кореспондент на в-к „Правда“ (1969).

Член е на редица обществени организации, включително секретар на Управителния съвет на Съюза на писателите на СССР от 1967 г. Бил е депутат във Върховния съвет на РСФСР (1946-1958).

Жени се за Юлия Осиповна през 1939 г. Имат 2 сина и дъщеря.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Писатель Борис Полевой и Шуя
  2. Русские писатели и поэты. Краткий биографический словарь. Москва, 2000