Букинист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Парижки букинисти (2007)

Букинистите (на френски: Les Bouquinistes) са продавачи на стари и антикварни книги, развиващи своята дейност по протежението на кейовете на Сена в Париж. На десния бряг могат да се намерят между моста Мари и кея на Лувъра, а на левия − от кея Турнел до кея Волтер.

Щандовете на букинистите представляват дървени кутии, които задължително трябва да следват образец, определен от градската администрация: дължината не трябва да надвишава 2 метра, ширината 0,75; а височината не бива да надвишава 0,6 метра от страната на Сена и 0,35 метра от страната на кея. Когато щандът е отворен, височината на вдигнатия капак не трябва да превишава 2,1 метра.

История[редактиране | редактиране на кода]

Букинист на кея Волтер, 1821
  • Традицията на букинистите започва през XVI век. Постепенно, под натиска на издателите, законов акт от 1649 забранява продажбата на книги и разпъването на щандове на Пон Ньоф. Властите навремето са се страхували да не допуснат търговия със забранени от цензурата книги. На първоначално гонените амбулантни продавачи постепенно е разрешено отново да упражняват дейността си.
  • Думата bouquiniste се появява за пръв път в речника на Академи франсез през 1789.
  • През 1859, градът дава концесии на места по протежението на кейовете на Сена. Всеки букинист има право на 10 метра от парапета. Букинистите отварят и затварят с изгрева и залеза на Слънцето. През 1930, размерите на кутиите са фиксирани.
  • Днес по кейовете на Сена са разположени 900 кутии, собственост на 240 букинисти. На тях са изложени към 300 000 антикварни книги, списания, пощенски марки и колекционерски карти [1].

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Парижките букинисти са вдъхновили други световни столици: букинисти се намират и в Отава, Пекин и Токио [2].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Sybil Canac, Métiers de Paris, rares et insolites, photographies de Valérie Jacob, Éditions Massin, Paris, 2008.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „ À Paris, Le magazine municipal d'information“, n° 29, hiver 2008 – 2009, p. 12
  2. „ À Paris, Le magazine municipal d'information“, n° 29, hiver 2008 – 2009, p. 12
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bouquinistes de Paris“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.