Буксир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Буксир

Букси́р – самоходен плавателен съд за буксировка и кантовка на други съдове и плаващи съоръжения (същата дума се използва и за въжето, посредством което се буксират съдовете)[1][2].

Буксир в Австралия

Буксирите се делят на: пристанищни (кантовчици), морски буксири и буксири-спасители, буксировчици и тласкачи[3].

Пристанищните кантовчици имат сравнително неголеми размери и се използват за осигуряване на швартовката на съдовете в акваторията на пристанището и всякаква друга пристанищна работа, морските обикновено са значително по-големи, предназначени са за използване в открито море, използват се за буксировка на съдове, плаващи съоружения и спасителни операции. Буксирите-спасители се използват за помощ на съдове в морето и буксировката им в пристанище.

Буксировчиците теглят несамоходните съдове, а тласкачите ги бутат. Преди буксировчиците водели кервани от речни баржи, но в съвремието за тази цел се използват изключително само тласкачи.

Буксирите-тласкачи с баржи съставляват основата на товарния флот по руските вътрешни водни пътища.

За разлика от всички останали видове плавателни съдове, за буксира една от най-важните характеристики е не скоростта, а тягата или упора, т.е. силата, с която той може да въздейства на придвижвания съд. Освен това, отличителна черта на буксирите е, че при относително неголеми размери те имат ниска посадка във водата; последното е необходимо за това, че по време на транспортиране на високобордни (особено тесни места, където съдовете са свързани с къси въжета) да не се „оголват“ гребните винтове, а да са постоянно потопени във водата[4][5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Буксир // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  2. Буксир // Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 4 томах. – СПб., 1907 – 1909.
  3. Буксирное судно[неработеща препратка] – статья из Большой советской энциклопедии
  4. Буксир // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  5. Буксировать // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Буксир“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​