Булан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Була́н (от тюркски «лос») /средата на VIII век/ — хазарски пълководец, смятан за инициатор на обръщането на хазарите в юдаизма.

Булан, според тези данни, по всяка вероятност, се явява един от знатните хазарски предводители. На потомците му им се отдава да останат и да се задържат начело на властта в Каганата. Династичните му потомци известни условно в историята като Буланиди остават близо 160 години начело на държавното образувание до разгрома на Хазария от княза (каган - виж и Руски каганат) на Киевска Рус - Светослав.

След обръщането в юдаизъм, Булан оглавява победоносен поход към град Ардебил (в днешен северозападен Иран - Ирански Азербейджан). Това събитие се датира през декември 730 г. и е част от т.нар. арабско-хазарски войни. Със средства придобити от военната плячка, Булан заповядва издигането на жертвеник за всеизгаряне, олтар и менора (ханукия) в Хазария. Тази примитивна и външно манифестирана форма на/за юдаизация без Талмуд и синагогално богослужение е наложена според сведенията изначално в Хазария. Византия и Халифата като разбрали за обръщането на хазарите в монотеизъм, при това юдаизъм, веднага изпратили в страната компетентни религиозно дипломатически пратеници, със свои проповедници с цел да обърнат Хазария съответно в християнство или ислям. Булан устройва дебат под формата на диспут между пратениците на великите сили през VIII век (около 740 г.), в хода на който с помощта на въпроси "принуждава" християнския пратеник, проповедник и свещеник да признае превъзходството на юдаизма над исляма, и обратното - арабския халифатски дипломатически пратеник - на юдаизма над християнството съответно.[източник? (Поискан преди 36 дни)]

В историографията съществуват различни мнения и спор за времето на обръщане на Хазария и хазарите в юдаизма - началото на XI век (Анатолий Новоселцев) или през 860/870 г. (Константин Цукерман).[източник? (Поискан преди 36 дни)] Те се базират на други интерпретации и отчитат както официалната каганска хазарска хронология (започваща от Обадия), така и приемането на християнството от Дунавска България по времето на Борис I. [1] Основанието и приемането на юдаизма от Хазария, ведно с легендарния дебат под формата на диспут пред хазарския каган, на видните и авторитетни пратеници на трите монотеизъма в ранното средновековие, са художествено пресъздадени в "хазарски речник".[източник? (Поискан преди 36 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Живков, Борис. Хазария през IX и X век, стр. 61-82. ИК „Гутенберг“, ISBN 978-954-617-105-4, 2010.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Времеви показател на Булан в историята на юдаизма
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Булан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.