Булгарус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Булгарус
Bulgarus – Apparatus De regulis iuris, 13th-century manuscript – BEIC 10474167.jpg
Роден
1085 г.
Починал
1 януари 1166 г. (81 г.)
Булгарус в Общомедия

Булгарус (лат. Bulgarus de Bulgariis, Bulgarus Causidicus, Bulgarus Bononiensis) († 1166) е италиански юрист, роден в Болоня. Той е най-известният представител на т.нар. Четири доктора на юридическото училище на Университет Болоня. Болонският университет е най-старият съществуващ университет в Европа.

Училището акцентитра в своята дейност върху правото на върховна власт на римските импертори. Булгарус е уважван глосатор, занимаващи се с изучаване, тълкуване и разпространение на античното римско право в Средновековна Европа. Школата по право на гласаторите е основана на Ирнерий, а влиянието ѝ се разпростира в Италия, Франция и Германия през XI–XIII век. Той е добър оратор и често определян като Златоуст (os aureum).

Булгарус е привърженик на употребата на буквата над духа на закона в правото, като неговите възгледи се налагат над останалите и поставят основите на правната наука в Болонския университет.

При сесията на римския райхстаг в Ронкалия през 1158 Булгарус поема водещата роля сред Четири доктора на юридическото училище на Университет Болоня и е в качеството на най-доверен съветник на император Фридрих Барбароса. Впоследствие е издигнат от императора за съветник и викарий на Болоня.

Най-известният му труд е коментарът му De Regulis Juris.

Особено влияние върху неговата научна дейност оказват Йоан Басиан, Азо и Акурсий.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Bulgarus in 1911 Encyclopædia Britannica, Volume 4