Буховски манастир „Света Мария Магдалена“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Буховски манастир
„Света Мария Магдалена“
Църквата с разкопките, 2016 г.
Църквата с разкопките, 2016 г.
Map of Buhovo.png
42.7705° с. ш. 23.5555° и. д.
Местоположение край Бухово
Вид Православен манастир
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Бухово, България
Изграждане 6 век
Съвременно състояние Недействащ
Буховски манастир
„Света Мария Магдалена“
в Общомедия

Буховски манастир „Света Мария Магдалена е непостоянно действащ храм в гр. Бухово, област София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според историци Бухово съществува още от VI век, когато християнството става официална религия в Римската империя. Разказва се, че тук се е намирала лятна резиденция на император Константин Велики. В района на Бухово действително са открити останки от римска дворцова керамика, но няма сигурни доказателства, че е имало императорска резиденция.

Манастирът „Св. Мария Магдалена“ е издигнат на традиционно култово място. При проучване през 1920-те години са открити основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, вероятно от IV век, както и на сгради, които са свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което говори, че навярно тук е имало и е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир.

Не може със сигурност да се каже кога е основан манастир „Св. Мария Магдалена“. Предполага се, че е станало през XVI век – време на сравнителна верска търпимост, когато християните в империята имат възможност да възстановяват свои храмове. Най-вероятно манастирът е принадлежал към Софийска Мала Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен.

Църквата е възстановена едва през 1881 г. върху основите на базиликата от IV-V век. Църквата е малка и в нея не се служи, за да не се повредят стенописите. Въпреки че не е постоянно действащ, манастирът се поддържа и по празници събира местните жители.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Повече от 100 забележителни манастира в България, Издателство „Фют“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]