Бьорн Улвеус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бьорн Улвеус
Björn Ulvaeus
шведски музикант

Роден
25 април 1945 година (77 г.)

Религияатеизъм
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментикитара, вокал
Активностот 1963 година
Участник вАББА
Семейство
СъпругаАгнета Фелтскуг (6 юли 1971 – юли 1980)

ПодписBjörn Ulvaeus signature.svg
Уебсайт
Бьорн Улвеус в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бьорн Кристиан Улвѐус (на шведски: Björn Kristian Ulvaeus) е шведски поппевец и композитор. Роден на 25 април 1945 г. в Гьотеборг. Член на попгрупата АББА.

Улвеус е роден в Гьотеборг, Швеция, но като дете се премества заедно със семейството си във Вестервик. Музикалната му кариера започва, когато е само на 18 г. Той е член на шведската джаз група The Hootenanny Singers. Още тогава Бьорн започва да пише песни на английски език. През 1966 г. се среща с пианиста на група The Hep Stars -Бени Андершон, с когото започват да творят заедно. Музикалният продуцент Стиг Андерсон забелязва потенциала на този тандем и през 1972 г. създават поп група АББА, която съществува до 1982 г. АББА имат 8 студийни и 8 сборни албума. Това е най-успешната скандинавска група.

След края на епохата АББА, Бьорн продължава да твори заедно с Бени Андершон. Двамата създават мюзикълите Chess, Kristina från Duvemåla (основан на новелите на шведския писател Вилхелм Мюбери), и Мама Мия ! (Mamma Mia!) (основан на песните на АББА).

На 6 юли 1971 Бьорн се жени за Агнета Фелтског, с която имат две деца -Линда и Кристиян. През 1979 Бьорн и Агнета се развеждат, но и двамата остават в АББА. По-късно на 6 януари 1981 Бьорн се жени за Лена Калершьо.

Живее в Стокхолм. Той е един от собствениците на Hotel Rival в Стокхолм.