Бялата къща през нощта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бялата къща през нощта
Whitehousenight.jpg
Винсент ван Гог
Година 1890
Техника маслени бои върху платно
Размери 59 cm × 72,5 cm
Изложена Ермитажа, Петербург, Русия
Бялата къща през нощта в Общомедия

Бялата къща през нощта (на френски: La Maison blanche, la nuit) е картина на нидерландския художник Винсент ван Гог, нарисувана в градчето Овер-сюр-Оаз само няколко седмици преди смъртта на ван Гог. Намира се в Ермитажа в Петербург, Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картина се е смятала за загубена и е показана за първи път през 1995 г. на изложба c произведения от Трофейното изкуство на Съветския съюз, добити в края на след Втората световна война. Била е известна черно-бяла снимка от нея и се разбира, че тя е упомената в писмо на ван Гог от 17 юни 1890.

През 2000 г. американски астрономи идентифицират точно изобразената къща и изчисляват, че на 16 юни 1890 г. към 20ч. местно време в небето е била видима Вечерницата.[1] Това дава основание да се счита, че картината е била нарисувана в последните часове на този ден и художникът навярно я е завършвал когато е ярката звезда е изгрявала. [2][3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Olson D., Doescher R., (2001). "Identifying the „star“ in a long-lost van Gogh" PDF, Sky and Telescope, April 2001, p.34-9
  2. BBC News – Venus pinpoints Van Gogh painting
  3. BBC News – Star dates Van Gogh canvas