Направо към съдържанието

Бялата роза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за групата за съпротива срещу нацизма. За сорта рози вижте Бяла маслодайна роза. За други значения вижте Бялата роза (пояснение).

Паметник на „Weiße Rose“ пред университета в Мюнхен

„Бялата роза“ (на немски: die Weiße Rose) е ненасилствена съпротивителна група в Нацистка Германия.

Състои се от студенти от Лудвиг Максимилиан университет, Мюнхен и техния професор по философия. Групата става известна с кампанията си за разпространение на анонимни листовки, продължила от юни 1942 до февруари 1943 г., която призовава за активно противопоставяне на режима на диктатора Адолф Хитлер[1].

Основните 6 членове на групата са арестувани от Гестапо, осъдени и екзекутирани чрез обезглавяване през 1943 г. Текстът от тяхната 6-а листовка е изнесен от Германия в Англия през Скандинавия и през юли 1943 г. нейни копия са разпръсквани от съюзническите самолети. Заглавието на листовката е „Манифестът на мюнхенските студенти“[1].

Днес членовете на групата са почитани в Германия и други страни като герои, които с осъзнат риск за живота си са се противопоставяли на Третия райх. Сред по-известните им цитати е „Ние няма да мълчим. Ние сме вашата гузна съвест; Бялата роза не ви оставя на спокойствие.“ (на немски: Wir schweigen nicht, wir sind Euer böses Gewissen; die Weiße Rose läßt Euch keine Ruhe)[2]. Той се е превърнал в лозунг на редица антивоенни политически движения, включително протестите против войната срещу Ирак, израелската блокада над Газа и строежа на израелски селища в Западния бряг и Газа, и др.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ein deutsches Flugblatt, Aerial Propaganda Leaflet Database, Second World War // Psywar.org. Архивиран от оригинала на 2008-12-08. Посетен на 25 февруари 2012 г.
  2. Kirsten Schulz. Wir sind Euer böses Gewissen // Посетен на 25 февруари 2012 г. (на немски)