Лунна дъга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бяла дъга)
Лунна дъга, предизвикана от пръските на водопада Виктория
Лунна дъга на водопада Виктория

Лунната дъга (известна още като бяла дъга или слаба дъга) е дъга, произведена от лунна светлина, а не от пряка слънчева светлина. Освен разликата в източника на светлина, образуването му е същото като при слънчевата дъга: Причинява се от пречупване на светлината в много водни капчици, като например дъждовен дъжд или водопад, и винаги е разположено в противоположната част на небето от Луната спрямо наблюдателя.

Лунната дъга е много по-слаба от слънчевата, поради по-малкото количество светлина, отразена от повърхността на Луната. Тъй като светлината обикновено е твърде слаба, за да възбуди рецепторите за цвят на конуса в човешките очи, за човешкото око е трудно да различи цветовете в явлението. В резултат на това лунната дъга често изглежда бяла.[1] Цветовете в лунната дъга обаче се появяват на снимки с дълга експозиция.

Лунните дъги се споменават поне от „Метеорология“ на Аристотел (около 350 г. пр.н.е.).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Walklet, Keith S. Lunar Rainbows – When to View and How to Photograph a „Moonbow“ // The Ansel Adams Gallery, 2006. Архивиран от оригинала на 2007-06-24. Посетен на 2007-07-09.