Лунна дъга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лунна дъга, предизвикана от пръските на водопада Виктория
Лунна дъга на водопада Виктория

Лунната дъга (известна още като бяла дъга или слаба дъга) е дъга, произведена от лунна светлина, а не от пряка слънчева светлина. Освен разликата в източника на светлина, образуването му е същото като при слънчевата дъга: Причинява се от пречупване на светлината в много водни капчици, като например дъждовен дъжд или водопад, и винаги е разположено в противоположната част на небето от Луната спрямо наблюдателя.

Лунната дъга е много по-слаба от слънчевата, поради по-малкото количество светлина, отразена от повърхността на Луната. Тъй като светлината обикновено е твърде слаба, за да възбуди рецепторите за цвят на конуса в човешките очи, за човешкото око е трудно да различи цветовете в явлението. В резултат на това лунната дъга често изглежда бяла.[1] Цветовете в лунната дъга обаче се появяват на снимки с дълга експозиция.

Лунните дъги се споменават поне от „Метеорология“ на Аристотел (около 350 г. пр.н.е.).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Walklet, Keith S. Lunar Rainbows – When to View and How to Photograph a „Moonbow“ // The Ansel Adams Gallery, 2006. Архивиран от оригинала на 2007-06-24. Посетен на 2007-07-09.