Валтер Ратенау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Валтер Ратенау
Валтер Ратенау 
Роден: 29 септември 1867 г.
Починал: 24 юни 1922 г. (54 г.)

Валтер Ратенау (на немски: Walther Rathenau) е немски индустриалец, писател и либерален политик от еврейски произход. Министър на външните работи на Германия по време на Ваймарската република. Роден в семейството на Емил Ратенау, основател на AEG, завършва гимназиалното си образование в Берлин, следва физика, философия и химия в Страсбург и Берлин.

Ратенау е убит от трима студенти, членове на дясната екстремистка организация „Консул“. Причина за този терористичен акт е подписаният от Ратенау международен договор със Съветска Русия (Рапалски договор (1922)), с който de jure Германия признава болшевишкия режим в Русия, както и факта, че Ратенау е евреин.

Сутринта на 24 юни 1922, отивайки на работа с отворена лимузина, Ратенау е взривен с граната и прострелян с няколко куршума от членовете на организацията „Консул“. След няколко часа Ратенау умира.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ратенау, Вальтер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.