Ведрица на Едуард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ведрица на Едуард
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Лилиецветни (Liliales)
семейство:Кремови (Liliaceae)
род:Ведрица (Fritillaria)
вид:Ведрица на Едуард (F. eduardii)
Научно наименование
Regel, 1884
Ведрица на Едуард в Общомедия
[ редактиране ]

Ведрица на Едуард (Fritillaria eduardii) е растение от семейство Кремови. Цветето представлява национален символ на Киргизстан. Растението е култивирано и се отглежда като градинско.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ведрицата на Едуард е разпространена в югозападната част на Киргизстан, Таджикистан и гранични райони на Узбекистан. И в трите централноазиатски републики е вписана в съответната Червена книга. Растението е високопланинско и се среща в планинския масив Памиро-Алай[1] на надморска височина от 1200 до 2100 метра[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Ведрицата на Едуард е многогодишно луковично растение. Луковицата е месеста и закръглена. На височина достига до 100 cm[3]. Цветовете са големи, с форма на камбана, ярко оранжеви, събрани венче в горната част на дръжката. Дръжката завършва с овални копиевидни листа. Цъфти през май. Плодовете са шестоъгълна едноклетъчна капсула. Семената са големи, плоски, светло кафяви. Размножава се чрез луковици и семена. Луковиците се засаждат в края на август - началото на септември на дълбочина 15 - 18 cm[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рябчик Эдуарда
  2. Eckehardt J. Jäger, Friedrich Ebel, Peter Hanelt, Gerd K. Müller (Hrsg.): Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland. Band 5: Krautige Zier- und Nutzpflanzen. Spektrum Akademischer Verlag, Berlin Heidelberg 2008, ISBN 978-3-8274-0918-8
  3. Fritillaria eduardii[неработеща препратка]
  4. Рябчик, или фритиллярия (Fritillaria)