Венец (анатомия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Зъбен венец. За Венец вижте Венец.

Устройство на зъбния венец[редактиране | редактиране на кода]

Заболявания на зъбния венец[редактиране | редактиране на кода]

Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на зъбите. Здравите венци могат да се познаят по цвета - те са розови, а не червени и квърочервени. Най-голямата заплаха за венците е зъбната плака. Тя се състои от микроорганизми - 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, протеини от слюнката, въглехидрати, остатъци от храна, клетки от венците и др. - 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до гингивит (възпаление на венците), пародонтит (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.

Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:

  • Хормонални промени в течение на жизнения цикъл на жената - пубертет, бременност и менопауза, правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
  • Пушенето е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита - по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
  • Захарният диабет повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на кръвната захар.