Верижно гюле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Верижни гюлета от две полусфери в Военноморския музей на Тулон
Верижни гюлета, намерени на потъналия кораб „Васа
Книпел

Верижно гюле (верижен книпел) – старинен артилерийски снаряд, използван в периода XVIIXIX век, предимно от бреговата и корабната артилерия, и предназначено за поразяване на рангоута и такелажа на дървените ветроходни съдове. В някои случаи е използвано и за унищожаване на пехота. Представлява две гюлета или полугюлета (полусфери), съединени с верига (понякога доста дълга – дължината на веригата може да бъде до 3 – 4 метра).

Верижните гюлета конструктивно са сходни с книпела, но използването на дългата верига вместо твърдата връзка прави снаряда значително по-ефективен – верижните гюлета могли да нанесат сериозни щети на рангоута, а книпелът е практически безполезен против него, и освен това по-добре объркват рангоута и такелажа. Бойната им ефективност обуславя използването им, за разлика от бързо излезлите от употреба книпели, до първата половина на 19 век.

Рядко верижните гюлета са използвани и за унищожаване на живата сила на противника; документирано е тяхното използване при обсадата на Магдебург през 1631 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Цепные ядра“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​