Веспасиан Младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Веспасиан Младши
Rare Issue of Vespasian Junior, cropped.jpg
Роден
88 г.
Семейство
БащаТит Флавий Клемент, Домициан
МайкаФлавия Домицила
Братя/сестриДомициан Младши
Веспасиан Младши в Общомедия

Веспасиан Младши с пълно име вероятно Тит Флавий Веспасиан (на латински: Vespasianus junior; Titus Flavius Vespasianus; * 88, вероятно в Рим; † след май 95) е осиновен син на римския император Домициан, който го определя за свой наследник. Член е на Флавиевата династия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Свети Тит Флавий Клемент (братовчед на император Домициан и консул през 95 г.) и Света Флавия Домицила, внучката на римския император Веспасиан. Брат е на Домициан Младши и на още пет други, от които двама братя умират много малки.

След смъртта на сина на Домициан през 82 г., поради липса на наследник на трона, през 92 г. Домициан приютява в двореца синовете на Клемент и им назначава за възпитател ретора Квинтилиан. В началото на 95 г. Веспасиан и брат му Домициан са осиновени официално от император Домициан и са определени за негови наследници на трона. Той ги преименува на Веспасиан Младши и Домициан Младши. Не е известно дали двамата получават титлата Цезар.

През май 95 г. бащата на Веспасиан е екзекутиран вероятно заради симпатиите си към християнството. Майка му е заточена на остров Пандатерия (днес Вентотене). След това следите на Веспасиан Младши и брат му се губят. Няколко месеца по-късно император Домициан е убит и вероятно неговите осиновени синове също са наказани с damnatio memoriae.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Dietmar Kienast: Diva Domitilla. In: Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Band 76, 1989, S. 141 – 147 (PDF.).
  • Dietrich O. A. Klose: Die Münzprägung von Smyrna in der römischen Kaiserzeit. Berlin 1987, ISBN 3-11-010620-5.
  • Wolfgang Kuhoff, Flavius Clemens, In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 20, Nordhausen 2002, ISBN 3-88309-091-3, Sp. 503 – 519.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]