Вещо лице

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вещи лица, наричани накратко експерти, е юридически термин.

Те са специалисти, които със своето образование, обучение или (професионален) опит имат експертно специализирано знание в определена област, надхвърлящо обичайните знания и опит в нея на повечето хора, и това тяхно знание е достатъчно, за да е възможно официално и легално да се разчита на техни показания и становища, които имат научен, технически или друг характер, относно доказателство или факт, които са в обсега на експертните им знания и по този начин са наричани експертно мнение (становище) и имат подпомагаща роля при откриването и доказването на фактите [1]. Вещите лица подпомагат дейностите на институциите съд, полиция, застрахователни компании и др. чрез аналитични действия и методи, наречени експертизи в определената област. Назначават се от органа, който се нуждае от тяхната компетентност, когато му липсват необходимите специални познания.

В България вещите лица (в зависимост от нуждата и компетентностите им) се назначават най-често от Министерството на правосъдието. Информация за новоодобрените вещи лица се публикува в „Държавен вестник“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. например виж Federal Rule of Evidence 702 (поправка от 17 април 2000, ефективна от 1 декември 2000)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Expert witness“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Търси: