Вилем ван де Велде Младия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вилем ван де Велде Младия
Автопортрет (ок. 1660 - 1670)
Автопортрет (ок. 1660 - 1670)
Роден
18 декември 1633 г.(1633-12-18) (кръстен)
Починал
6 април 1707 г. (на 73 г.)
Националност холандец
Стил маринист
Патрон Джеймс II (Англия)
Вилем ван де Велде Младия в Общомедия

Вилем ван де Велде Младия (на нидерландски: Willem van de Velde the Younger) (кръстен 18 декември 1633 - 6 април 1707) е холандски маринист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вилем ван де Велде е кръстен на 18 декември 1633 в Лайден, Холандия, Нидерландска република. Той е син на Вилем ван де Велде Стария, който също е маринист и брат на Адриан ван де Велде. Първите си уроци по рисуване Вилем получава от баща си, а сетне от Симон де Влигер, който по това време е един от най-прочутите маринисти. През 1673 г, вече добил слава, Вилем се премества в Англия, където е ангажиран от Чарлз II, срещу 100 паунда, да помогне на баща си да проектира и направи морски битки, като неговите задължения се сътояли в пресъздаване на рисунките на Вилем Стария в цветни картини. Сред патроните му са и Дюкът на Йорк и други благородници.

Умира на 6 април 1707 г, в Лондон, Англия и е погребан в църквата "Св. Джеймс"

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от най-дбрите творби на Ван де Велде пресъздват холандския бряг и кораби. Картините му са деликатни, одухотворени и майсторски направени. Многобройните фигури са правдоподобно разположени. Морето изглежда естетсвено както спокоино, така и бурно. Корабите са нарисувани с почти фотографска точност и представляват едно от най-точните указания за корабоплаването през 17-ти век.

Голям брой морски пейзажи на ван де Велде има в колекцията на музея "Уолъс" в Лондон, сред които е и "Отпътуването на крал Чарлс II от Шевенинген, 1660".

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Willem van de Velde the Younger“ в Уикипедия на английски (автори).