Випсания Пола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Випсания.

Випсания Пола (на латински: Vipsania Polla) е дъщеря на Луций Випсаний Агрипа Старши, сестра на Луций Випсаний Агрипа Младши и на римския политик и военачалник Марк Випсаний Агрипа. Пола живее по времето на Римската република и по времето на първия римски император Октавиан Август.

Въпреки че тази римска жена е матрона, малко се знае за живота на Випсания Пола. Всичко известно за нея, е че завършва изграждането на монумента Porticus Vipsania — колонада на която е изложена карта на територията на римската империя гравирана в мрамор. Нейния брат Марк Агрипа започва изграждането на тази карта, но не успява да я завърши заради неочакваната му смърт през 12 пр.н.е. Всеки който напускал Рим по Виа Фламиния, можел да види тази карта и да разбере колко голяма е империята, а когато се минело и покрай Ara Pacis, можело да се разбере че тази империя дължи всичко на Октавиан Август и неговия добър приятел Агрипа.

Въпреки че Porticus Vipsania не е оцеляла, описанието на картата е посочено в Naturalis historia (Естествена история) на Плиний Стари и в Пойтингеровата карта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]