Олтар на мира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олтарът на мира
Ara Pacis реконструкция
Фрагмент от олтара, на който са изобразени членове на Юлиево-Клавдиевата династия.

Олтарът на Мира (Ara Pacis Augustae) е олтар, издигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е.. Възложен е от Сената на 4 юли 13 г. и е осветен на 30 януари 9 пр.н.е.. Поставен в на североизточния ъгъл на Марсово поле). Освещаването на олтара ознаменува настъпването на епохата на "римския мир" (Pax Romana).

В Доклада на Август от този период пише:

"След като се завърнах след щастливия си успех в провинциите Галия и Испания в Рим, който по това време бе под консулството на Нерон и Публий Квинтилий, Сенатът реши да изгради Олтар на мира на Марсовото поле като благодарност за завръщането ми и заповяда в него ежегодно да се извършват жертвоприношения от високопоставени служители, свещеници и весталки."[1]

След падането на Римската империя, олтара е залят от Тибър и стои погребан под 4 метра тиня с векове. През 1568 г. са извадени отделни скулптурни релефи от олтата; те попадат във вила Медичи, във Ватикана, в Уфици и в Лувъра. През 1859 г. са предприети основни разкопки, които позволяват на Мусолини да реконструира олтара на Август. През 2006 г. е открито ново здание - "капак", чието предназначение е да защити крехките остатъци от олтара от капризите на времето (архитект на проекта е Ричард Майер).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rodenwaldt, Gerhart. Kunst um Augustus; Berlin,1943

Rodenwaldt, Gerhart. Kunst um Augustus; Berlin,1943