Фонтан ди Треви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фонтанът ди Треви

Фонтанът ди Трѐви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

До фонтана е разположена черквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване от Българската православна църква.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

За архитектурата[редактиране | редактиране на кода]

От дясната страна на фонтана е разположена голяма мраморна ваза. По времето, когато се е строял фонтанът, от същата страна е имало бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Салви, че фонтанът трябвало да се направи иначе, че някоя статуя би стояла на друго място по-добре и т.н. Тогава Николо Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата, и ако се застане точно от мястото, където е била разположена бръснарницата, ще се види, че тази ваза скрива целия фонтан[1].

За монетите[редактиране | редактиране на кода]

През 18 век германските интелектуалци, които пристигат в Рим по това време, създали традицията при заминаване от града да хвърлят монети във водата. Причината била древен езически култ към боговете, намиращи се във водата, и принасянето на дарове към тях. Този ексцентричен за времето си ритуал придобил световна слава и се превърнал в традиция по целия свят благодарение на развитието на туризма след Втората световна война, както и чрез киното, което популяризирало допълнително хвърлянето на монети.[2]. Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност, а само през 2012 г. от фонтана са били извадени над 540 000 евро. [3]

Инциденти[редактиране | редактиране на кода]

Фонтан ди Треви, 19 октомври 2007

През 2007 г. активисти на групата ATM Azionefuturista изсипват червена боя в знак на протест срещу бюджета на фестивала Rome Film Festival в размер на 15 милиона евро. Червения цвят символизира червения килим, по който гостите на фестивала преминават. Вандалския акт е съпроводен и с протест в непосредствена близост до фонтана. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]