Траянова колона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Траяновата колона

Траяновата колона е издигната през 113 година на Траяновия форум в Рим, в тесен двор зад Базилика Улпия, в чест на победите на император Траян над даките.

Висока е 35 м с пиедестала, с диаметър 2,5 м. Състои се от 23 цилиндрични кръга от бял мрамор. В основите ѝ са били положени Траяновите останки. Украсена е със спирален барелеф в 24 кръга, който изобразява епизодите от войната на император Траян с даките (101 – 102 и 105 – 106 г. пр.н.е.), който е много ценен за военната археология. На върха на колоната била поставена статуя на Траян, заменена през 1588 г. със статуя на св. Петър, която стои и до днес.

Изобразени са военни сцени и битки, потегляне на армиите в поход, укрепителни дейности, императорът, който държи речи на войниците, жертвоприношения, посланичества и подчинение на победените.

Релефите, чиято дължина е 200 метра, изобразяват военните действия на римската армия в Дакия. Представляват изключително важно свидетелство за външния вид, бита, облеклото и въоръжението както на римската войска, така и на тракийското население на Балканския полуостров от тази епоха.

http://www.trajans-column.org/