Сан Карло але Куатро Фонтане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фасада на църквата
Вътрешно пространство

Сан Карло але Куатро Фонтане (на италиански: San Carlo alle Quattro Fontane, също San Carlino, което значи "църквата на св. Карло при четирите фонтана") е барокова църква, проектирана и построена в Рим от един от най-екстравагантните представители на бароковото изкуство — Франческо Боромини (1599-1667).

Църквата е разположена на мястото, където се пресичат 2 улици- Via Quirinale и Via delle Quattro Fontane. Построена е по проект на Боромини в периода 1638—1641 г.. Осветена е в чест на канонизирания милански кардинал и реформатор Карло Боромео, а също и на Пресветата Троица. През 1999 г. църквата е основна реставрирана.

План на църквата

По ъглите на църквата са разположени четири скулптурни групи с фонтани, оттам и названието — але Куатро Фонтане. На фасадата фигури на ангели поддържат голям овал с изображение на герба.

Архитектураният план на Сан Карло але Куатро Фонтане се състои от два равнобедрени триъгълника, съединяващи се в ромб. В него са разположени два кръга, които са допълнени от дъги и заедно се образува елипса. В неголямото вътрешното помещение има 16 колони. Вътрешното пространство е изпълнено в бял цвят.