Франческо Боромини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франческо Боромини
Francesco Borromini
италиански архитект

Роден
Починал
3 август 1667 г. (67 г.)
ПогребанСан Джовани деи Фиорентини, Рим, Италия

НационалностFlag of Italy.svg Италия
Франческо Боромини в Общомедия

Франческо Кастели[1], познат като Франческо Боромини (на италиански: Francesco Borromini) е италиански бароков архитект.

Спираловидният връх на Сант Иво ала Сапиенца в Рим.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 септември 1599 година в Бисоне, от кантон Тичино, Швейцария, син на каменоделеца Джовани Доменико Кастели и Анастасия Гарово. Той също започва своята кариера като каменоделец и скоро се премества в Милано да учи и практикува тази дейност. Наричан е и „Бисоне“, по името на мястото, където е роден (близо до Лугано, в италианоговорещата част на Швейцария).

През 1619 г. пристига в Рим и сменя своето име от Кастели на Боромини. Работи с Карло Мадерно, свой далечен роднина, по направата на Катедралата „Свети Петър“. След смъртта на Мадерно се присъединява към групата на Бернини, която достроявала палацо Барберини. След това работи в Рим в постоянно съперничество с Бернини за папското внимание.

За творчеството му е характерно отсъствието на прави линии, изобилие на причудливи архитектурни детайли, усложнена планировка на интериора. След като завършва капелата „Фалкониери“ в църквата „Сан Джовани деи Фиорентини“ на 22 юли 1667 г., той се разболява тежко и повече не излиза от дома си. Изгаря своите ръкописи и рисунки и на 3 август 1667 г. се самоубива. Погребан е в същата капела „Фалкониери“, в знак на признателност към неговото дело.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Боромини се занимава с математика и самостоятелно усвоява много науки. Има събрана внушителна бибилиотека. Като следва стила на римския барок, винаги предлага необичайни, екстравагантни решения и зад тях често се крият познания от математика и геометрия. Той прави своите композиции като използва нерационални отношения и необикновени геометри фигури. геометрические фигуры, придавая им символическое значение.

Боромини е изключително добър чертожник, като неговите скици се отличават от тези на неговите колеги със своята прецизност. Една голяма част от неговите скици и чертежи се намират в колекцията от графики в Албертина във Виена.

Основни творби[редактиране | редактиране на кода]

В родината на архитекта в Лугано е издигнат модел на църквата „Сан Карло але Куатро Фонтане“ в разрез.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]