Щукатура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Таванска щукатура в мъжкия манастир в Меминген, Германия

Щукатура (от немски език Stuck) е вид мазилка, пластична маса, традиционно приготвяна от вар, пясък и вода, използвана за изработка на архитектурни украси и за гладко измазване на стени, тавани, тухлена зидария и други повърхности, пригодени за боядисване или тапициране.

Варта в сместа служи за улесняване на обработката и намаляване на промокаемостта на материала. От края на 19 век все по-често тя се заменя от портландцимент за повишаване трайността. Понякога се добавят стъклени влакна или влакна от растителен или животински произход за подобряване на структурните свойства.

Като мазилка, щукатурата обикновено се нанася мокра на три слоя и изсъхвайки се втвърдява до много плътно твърдо покритие.

Като скулптурен материал, щукатурата намира широко приложение в бароковата и рококо-архитектурата. Примери могат да бъдат открити в западноевропейски църкви и дворци, където тя формира плавен декоративен преход от стените към таваните и от архитектурните детайли към стенописите. Използва се и в индийската архитектура и ислямското изкуство.